​Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, dat în urmărire internațională în iunie 2020 după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, s-a predat autorităților din Bari, a anunțat joi Poliția Română. Dragomir este condamnat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.

Daniel DragomirFoto: Agerpres

Anunțul Poliției Române:

  • "În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales.
  • Acesta a fost dus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București.
  • În baza datelor furnizate de autoritățile din Italia, a fost informată instanța de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce și transmite acest mandat către instanța care va judeca și dispune asupra predării către România".

Este vorba despre fostul colonel SRI Daniel Dragomir, dat în urmărire internațională în iunie 2020 după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare.

În ultima perioadă, tot mai multe persoane care au fugit din România înainte sau imediat după condamnarea lor s-au predat în Italia, pentru a beneficia de legea penală mai favorabilă din această ţară. Printre acestea - Dragoş Săvulescu, condamnat la 5 ani şi jumătate închisoare, și fosta șefă a DIICOT Alina Bica, pe care instanţele italiene au refuzat să o extrădeze în România.

Daniel Dragomir ar fi plecat din România cu doar o zi înainte de pronunțarea deciziei instanței, ieșind din țară nestingherit întrucât nu era vizat de nicio măsură.

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv, în 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, care au desființat parțial decizia prin care a fost achitat, inițial, de fapte de corupție. Și soția lui Dragomir a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare.

Magistrații Curții de Apel au decis condamnarea lui Daniel Dragomir la 2 ani închisoare pentru trafic de influență, 3 ani închisoare pentru spălare de bani și 6 luni închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Au fost contopite pedepsele, astfel că Daniel Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 10 luni închisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se execută. Astfel, în final, va executa 3 ani și 10 luni închisoare.

Marinela Zoica, soția fostului colonel SRI, și ea fost cadru activ, a fost condamnată la 1 an și 6 luni închisoare pentru complicitate la trafic de influență, 2 ani închisoare pentru spălare de bani și 6 luni închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Contopind pedepsele, Marinela Zoica Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 8 luni închisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se execută, în final inculpata având de executat pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 8 luni închisoare.

Acuzațiile pe care i le aduc procurorii

Procurorii spun că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcția de șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații, beneficiind de ajutorul soției sale, a pretins și, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro, pentru a-i proteja afacerile.

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiți într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționarii unei societăți comerciale, incluzând și un autoturism de lux marca Porsche Cayenne și 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înființate.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reținut că, în perioada octombrie 2012 - 15 februarie 2013, cât și ulterior, "a folosit datele și informațiile având caracter clasificat obținute în virtutea calității de ofițer al SRI, prin prisma atribuțiilor de serviciu, în mod direct și în interes personal, în scopul ilicit - propus și realizat - al obținerii unor sume de bani și alte foloase necuvenite și a permis martorului denunțător accesul la date care se refereau la activitatea infracțională derulată de acesta și grupul de firme aparținând acestuia, arăta DNA.

Fostul ofițer SRI a fost trimis în judecată de DIICOT în iulie 2020 dosarul Black Cube, fiind acuzat că a pus la cale operațiunea de spionare a fostei șefe a DNA Laura Kovesi și a familiei sale după ce ar fi angajat firma israeliană Black Cube. El este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.