Departamentul de stat al SUA spune că ”atrocitățile” comise în taberele din provincia chineză Xinjiang împotriva femeilor uigur și musulmane nu trebuie să rămână fără consecințe. Guvernul american a reacționat astfel față de relatările publicate miercuri de BBC News într-un amplu reportaj despre violurile, tortura și abuzurile sistematice la care sunt supuse femeile aparținând acestor minorități în așa-zisele ”centre de re-educare”.

Departamentul de stat SUAFoto: Pexels.com

“Suntem profund tulburați de aceste mărturii, venind inclusiv din partea victimelor, despre violurile și abuzurile sexuale sistematice la care sunt supuse femeile din centrele de detenție pentru etnicii uiguri și musulmani din Xinjiang,” a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de stat, reiterând acuzațiile Washingtonului potrivit cărora China se face vinovată de ”crime împotriva umanității și genocid”.

“Aceste atrocități sunt șocante și nu trebuie să rămână fără consecințe serioase”. Purtătorul de cuvânt a mai cerut Chinei să permită ”imediat” accesul unor anchetatori independenți și observatori internaționali pentru a investiga alegațiile.

Femeile aparținând grupului etnic al uigurilor sau altor minorități musulmane din China povestesc, pentru BBC News, cum au fost supuse sistematic torturii, abuzurilor sexuale și violurilor în taberele din provincia vestică Xinjiang. Câteva foste deținute și un paznic au povestit pentru BBC cum au trăit pe propria piele astfel de experiențe sau au fost martori oculari ai unor abuzuri, vorbind despre un întreg sistem organizat de violuri în masă, abuz sexual și tortură.

Bărbații purtau mereu mască, deși pe atunci nu era nicio pandemie, își amintește Tursunay Ziawudun. Purtau costume, niciodată uniforme de poliție. Uneori, veneau în celule după miezul nopții și selectau femeile pe care le doreau și apoi le duceau pe un coridor spre ”camera neagră”, unde nu existau niciun fel de camere video.

Femeia își amintește trauma la care ea însăși a fost supusă câteva nopți. "Probabil aceasta va rămâne pentru totdeauna o rană de neuitat. Abia dacă pot rosti cuvintele (pentru a descrie ce s-a întâmplat- n.red) ”, a mai spus ea. Tursunay Ziawudun a petrecut nouă luni într-una din taberele secrete din Xinjiang.

Potrivit datelor citate de BBC, peste un milion de bărbați și femei au fost deținuți în aceste lagăre, despre care China spune că sunt centre de re-educare pentru uiguri și alte minorități.