Administratorul firmei care a vândut către compania Unifarm 1,2 milioane de măşti de protecţie cu o capacitate de filtrare scăzută, măşti care au fost distribuite în spitalele în care erau trataţi pacienţii cu COVID-19, a fost pus sub acuzare de procurori, pentru înşelăciune. De asemenea, este urmărită penal și firma, procurorii spunând că a livrat măşti de proastă calitate, pentru care era emisă și o alertă la nivel european, și în cantitate mult mai mică față de cea contractată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri dimineaţă, Poliţia Română a anunţat percheziţii domiciliare în acest dosar, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, iar surse judiciare spuneau că este vorba despre achiziții făcute de Unifarm pentru spitalele COVID.

Ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a transmis printr-un comunicat de presă că firma care a vândut către Unifarm măștile și administratorul acesteia au fost puși sub acuzare.

Potrivit procurorilor, în perioada 24 martie 2020 - 10 aprilie 2020, o persoană fizică, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a indus în eroare SC Unifarm SA, cu ocazia prezentării ofertei, încheierii şi a executării unui contract, prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măşti medicale marca Shengguang Medical Instrument Co Ltd, cu eficienţă ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziţia companiei de stat.

În realitate, spun anchetatorii, suspecţii nu aveau disponibile măşti medicale, iar 1.200.000 de măşti livrate în 10 aprilie erau marca Daddy Baby, cu o capacitate de filtrare scăzută.

  • "A fost introdusă ulterior o alertă la nivel european că folosirea acestora reprezintă risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască sporind riscul de infecţie. Prin desfăşurarea activităţii infracţionale, a fost produs un prejudiciu material ridicat şi a fost pusă în pericol starea de sănătate a personalului medical, întrucât Unifarm a trimis către Spitalele de Urgenţă Covid-19 măşti de protecţie cu capacitatea scăzută de filtrare, în loc de măşti medicale", mai spun procurorii.

În acest caz au fost duși la audieri fostul director al Unifarm Adrian Ionel şi Amalia Cristea, reprezentant al firmei care a furnizat măştile.

Libertatea a scris că Amalia Cristea este administratorul Ducos Trading SRL, care a importat anul trecut 1,2 milioane de măşti periculoase din China şi le-a vândut, fără licitaţie, către Unifarm, compania Ministerului Sănătăţii. Unifarm le-a distribuit către 113 spitale din ţară, însă ulterior le-a retras. Unul dintre proprietarii Ducos Trading este Ion Berciu, personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, manager până în decembrie al Institutului „Matei Balș”.

Adrian Ionel, fostul director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, este urmărit penal de procurorii DNA în două dosare penale.

La începutul lunii octombrie 2020, Adrian Ionel a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat că a cerut mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva COVID- 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

De asemenea, în decembrie DNA anunța că Adrian Ionel este cercetat pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzat că ar fi încheiat cu o societate comercială - care nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri” - un contract de achiziţii publice ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de astfel de măşti. În acest dosar, el a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.