Soția opozantului rus Alexei Navalnîi a avut o primă reacție după ce acesta a fost condamnat marți seara la doi ani și opt luni de închisoare. Într-o postare pe Instagram, Iulia Navalnîi le-a mulțumit celor care au ieșit în stradă pentru a protesta față de verdict și i-a asigurat că este bine.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă mulțumesc tuturor pentru că ați ieșit la protest, pentru că mi-ați scris, pentru că m-ați întrebat cum sunt. Sunt bine. Soțul mi-a trimis o scrisoare, mama mi-a trimis sarmale, fiica mea a intrat pe TikTok, iar eu am luat amendă pentru că m-am plimbat prin oraș”, a comentat soția lui Navalnîi.

Anunțarea condamnării liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, sentință criticată de SUA și UE și care a fost urmată de noi proteste în noaptea trecută, nu a fost lipsită de momente emoționante.

În timp ce judecătorul citea sentința, soția, Iulia Navalnîi, a început să plângă. Alexei Navalnîi i-a transmis că totul va fi bine și a desenat o inimă pe geamul boxei acuzaților. Momentul nu a trecut neobservat de jurnaliștii care au asistat la proces, iar imaginile au devenit virale pe rețele sociale.

După ce sentința de 2 ani și opt luni de închisoare a fost citită, Iulia și-a dat jos masca de protecție, a zâmbit și i-a făcut cu mâna, ridicând din umeri. “Nu fi tristă! Totul va fi bine”, i-a strigat Navalnîi, potrivit Guardian.

La plecarea din tribunal, soția opozantului rus a refuzat să comenteze.

Navalnîi a fost condamnat pentru că nu ar fi respectat termenii controlului judiciar pentru o sentință cu suspendare care s-a produs în 2014, pentru o presupusă fraudă. El trebuia să se prezinte periodic la poliție, însă după episodul otrăvirii, în august 2020, opozantul rus a petrecut cinci luni într-un spital din Germania, ceea ce, evident, ar fi făcut imposibilă prezența sa la control.

După recuperare, Navalnîi și soția sa s-au întors în Rusia, pe 17 ianuarie, fiind arestat chiar pe aeroport. Arestarea sa a declanșat masive proteste în peste 40 de orașe din Rusia, în ultimele două săptămâni.

Aproape 1.400 de persoane au fost arestate marți noaptea în timpul mitingurilor din Rusia în favoarea oponentului Alexeï Navalnîi, condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, potrivit BBC News.