România, 64 de condamnări la CEDO în 2020 / Locul 4, după Rusia, Turcia și Ucraina

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2021, 13:00 Actualitate | Esenţial


Sala judecata
Foto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia
În anul 2020, România s-a clasat pe locul 23 la numărul de plângeri şi pe locul 12 la numărul de condamnări pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, raportat la numărul populației, conform celui mai recent raport al Curţii de la Strasbourg. În cifre absolute, România este pe locul al patrulea, după Rusia, Turcia și Ucraina.

Cifrele reies din Raportul anual de activitate pe anul 2020 al CEDO, datele fiind analizate de VeDem Just.
 • Raportat la numărul populaţiei, din cele 47 state europene care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, România se află pe locul 23 al celor mai reclamate state. Potrivit calculelor făcute de asociaţia VeDem Just, ţara noastră este pe locul 12 la numărul de condamnări, cu trei condamnări la un milion de locuitori. În UE, ţara noastră stă mai bine ca alte patru state membre UE, dar mai prost ca toate celelalte. Mai mult, state precum Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia stau mai bine decât România în acest clasament.
 • În cifre absolute, se constată că anul trecut cele mai multe plângeri au venit din Rusia (13.645), Turcia (11.750), Ucraina (10.408), România (7.561), Italia (3.469). Aproape 3.000 de plângeri împotriva României au fost declarate de Curte ca fiind inadmisibile, ceea ce relevă un grad scăzut de informare a celor care sesizează Curtea cu privire la competenţa acesteia şi procedura aplicabilă.
 • România a fost condamnată în 64 de cauze din cele 82 soluţionate de Curte. Ea se situează pe locul patru, după Federația Rusă, cu 173 de condamnări (din 185 de cauze soluționate), Turcia cu 85 de condamnări (din 97 de cauze soluționate) și Ucraina cu 82 de condamnări (din 86 de cauze soluționate). În 15 cauze nu au fost stabilite încălcări ale Convenției. Şi în cei trei ani anteriori România a ocupat aceeaşi poziție, după ce până în anul 2016 fusese în mod constant pe locul al treilea. Se relevă o îmbunătăţire înceată, dar constantă, a respectării drepturilor omului în România.
Condamnările României din 2020 au fost cauzate de nerespectarea unor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, între care:
 • nerespectarea dreptului de proprietate – în 13 cauze,
 • încălcarea dreptului părților la un proces echitabil – în 11 cauze,
 • nerespectarea vieții private și de familie – în 10 cauze,
 • aplicarea de către autorități a unui tratament inuman sau degradant – în 9 cauze,
 • lipsa unei investigații efective – în 7 cauze,
 • nerespectarea libertății de exprimare – în 4 cauze,
 • nerespectarea dreptului părții la un remediu efectiv – în 3 cauze.

România este semnatară a Convenției din anul 1994. Cu toate acestea, în clasamentul global al Curţii Europene pentru anii 1959–2020, ţara noastră se află pe poziția a patra printre cele mai condamnate state, cu un număr total de 1.393 de condamnări din 1.578 de cauze soluționate, după Turcia cu 3.309 condamnări din 3.742 de cauze soluționate, Rusia cu 2.724 de condamnări din 2.884 de cauze soluționate și Italia cu 1.857 condamnări din 2.427 de cauze soluționate. (Sursa: Vedem Just)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


634 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Exista vreun (Miercuri, 3 februarie 2021, 16:02)

  yol [utilizator]

  mecanism in coergitiv in justitie? Adica cele 64 de completuri, care au provocat sentintele cedo si care au produs un prejudiciu vadit statului roman, primesc in continuare aceleasi drepturi, salarii si pensii speciale?!?!!
  A existat vreo masura disciplinara in randul procurorilor din cazul Calarasi?!!? ( stiti voi, cand toata politia europeana s a chinuit sa i prinda pe traficantii de carne vie din romania, iar acesti speciali au lalait o pana s-a prescris fapta)
  Sectia speciala, in forma actuala, este o maciuca de santaj ordinar, insa daca schimbi legea de functionare parca isi are rostul.

  Nu mai e mult si vom vedea si “asa am vrut eu” in publicarea sentintelor. CCR oricum o arde asa de mult timp.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by