Polițiștii fac percheziții, miercuri, într-un dosar penal pentru înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, în legătură cu achiziționarea de către Unifarm de măști medicale în perioada stării de urgență. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despăre achiziționarea a 1,2 milioane de măști de protecție care au fost distribuite în mai multe spitale din România, ulterior fiind retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac cinci percheziții domiciliare, în București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 București, în care se fac cercetări cu privire la infracțiunile de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.

În același timp, va fi pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane, conform Poliției Române. Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt.

Surse judiciare au declarat că dosarul vizează achiziționarea de către CN UNIFARM, în perioada martie aprilie 2020, a 1,2 milioane măști de protecție de la o societate comercială, potrivit unor surse judiciare. Măștile au fost distribuite în unități spitalicești de pe întreg teritoriul României, ulterior fiind retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical.

În plus, la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la măștile în cauză din cauza capacității reduse de filtrare.

La acțiune, participă polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Fostul director general al Companiei Naţionale Unifarm SA este urmărit penal de procurorii DNA în două dosare penale.

La începutul lunii octombrie 2020, Adrian Ionel a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat că a cerut mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva COVID- 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

De asemenea, în decembrie DNA anunța că Adrian Ionel este cercetat pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzat că ar fi încheiat cu o societate comercială - care nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri” - un contract de achiziţii publice ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de astfel de măşti. În acest dosar, el a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.