Zeci de turiști români au rămas blocați încă din 30 ianuarie pe aeroporturi din Mexic, după ce autoritățile le-ar fi luat actele și telefoanele și nu le-au permis intrarea în această țară, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, marți seară, că aproximativ 50 de români se află în continuare în aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur. "Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare", a transmis MAE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul român de Externe spune că, în contextul multiplelor semnalări din ultimele zile referitoare la refuzul intrării în Mexic a mai multor turiști români, conducerea MAE a avut o convorbire cu ambasadorul Mexicului la București, exprimând "îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la situațiile generate de deciziile autorităților mexicane referitoare la accesul turiștilor români în Mexic și de tratamentul la care sunt supuși cetățenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat".

  • "Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităților mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican și luarea măsurilor necesare, în regim de urgență, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condițiilor asigurate pe durata procedurilor desfășurate în aeroport.
  • Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare.
  • Totodată, partea română a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii", a transmis MAE.

Conform sursei citate, aproximativ 50 de români se află în continuare în aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur, iar o echipă desemnată de consulul onorific al României la Cancun a mers la aeroport pentru a le duce alimente și apă.

În acest context, MAE reamintește că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile mexicane și disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenționări de călătorie în context COVID-19, pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei sunt respinse la frontieră și returnate în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil.

Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic, precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Reamintim că zeci de turiști români care au mers în Mexic la bordul a două avioane au rămas blocați din 30 ianuarie în aeroporturile din Mexico City și Cancun, după ce autoritățile nu le-au permis accesul în acestă țară. Unii dintre ei au reclamat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile.

  • "Suntem sechestrați in aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani ...de 24 de ore. Va rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor.
  • Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți închiși și mergem la toaleta însoțiți.
  • Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada. Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore", scria pe Facebook Gabriel Horț, un român aflat în această situație.