Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a avut luni prima reacție în cazul bebelușului de o lună și jumătate care a murit după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez. Arhiepiscopia spune că a luat legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și pentru a decide măsurile necesare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.
  • Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.
  • În tratatul său „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.
  • Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc", a transmis Arhiepscopia Sucevei, printr-un comunicat de presă.

Arhiepiscopia mai spune că a luat legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate din Suceava care a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez a murit luni dimineață.

Din primele informații, la botez copilul ar fi fost scufundat complet în apă, la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava. Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în primă fază in rem, însă urmează a se îndrepta probabil spre preotul care a oficiat slujba, scrie Monitorul de Suceava.

Patriarhia Română spune că a cerut Arhiepiscopiei Sucevei să urgenteze ancheta în cazul bebelușului mort după botez și a transmis că este alături de familia copilului, transmite Mediafax.

Întrebat dacă preotul de la Suceava a greșit în momentul oficierii botezului încheiat tragic la Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a spus că Arhiepiscopia Sucevei va face o anchetă în acest caz.

„Am transmis la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând. (...) Poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.