Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că proiectul de buget mai întârzie "un pic” pentru că nu a primit de la miniștri proiectele de reforme în companiile de stat, în funcție de care spune că vor fi alocați banii în 2021. El spune că dacă miniștrii nu vor veni cu soluţii, acestea vor fi forţate prin limitele din buget.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a spus că proiectul de buget nu va intra pe ordinea de zi a ședinței de marți a guvernului și ar putea intra într-o altă ședință din această săptămână sau săptămâna viitoare.

  • "Bugetul pentru 2021 întârzie puţin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru: subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme.
  • Am spus foarte clar: nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme, dacă nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021.
  • Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte, ajunge, acest lucru ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare, banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit, dacă nu va exista aşa ceva acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar", a afirmat Cîţu.

El a susținut că vor fi criterii de performanţă la toate instituţiile, pentru că sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul de sănătate - aproape 65 de miliarde de lei anul trecut - și trebuie văzut cum au fost cheltuiţi şi dacă au fost cheltuiţi eficient acești bani.

Potrivit lui Cîțu, în toate sectoarele din sectorul public se duc foarte mulţi bani, numai pe cheltuielile de personal fiind aproape 110 miliarde de lei anul trecut.

El a spus că miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru bugetul pe acest an: "Le-am cerut acest lucru, cred că acum două-trei săptămâni în şedinţa de guvern, trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget".