Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi i-a încurajat pe ruși să continue lupta împotriva regimului, afirmând că ”nimeni nu dorește să trăiască într-o țară în care domnește corupția și bunul plac al unora”. ”Majoritatea este de partea nostră”, a fost îndemnul acestuia, comentând că regimul Putin nu poate aresta întreaga populație a Rusiei.

Alexei Navalnii se intoarce in RusiaFoto: Captura YouTube

Într-o postare pe instagram, Navalnîi a combătut popaganda oficială care insista că protestele sunt ilegale. În mesajul publicat vineri pe rețeaua socială, el făcea trimitere la o fabulă și îl compara pe Vladimir Putin cu personajul central: un gândac de bucătărie.

Navalnîii invocă poemul lui Kornei Ciukovski în care un gândac de bucătărie țipă și încearcă să subjuge toate animalele din pădure, inducând teama și cerându-le să-i aducă toți puii pentru a-i mânca la cină. ”Animalele au fost cuprinse de groază deși în adâncul lor știau că un gândac de bucătărie nu poate mânca un hipopotam. Nici măcar unul mic”, a scris Navalnîi.

Cam același lucru se întâmplă acum și în Rusia, continuă el. O mână de corupți care și-au pus regele pe tron urlă către 150 de milioane de oameni: ”Noi suntem legea aici și îi vom aresta pe toți cei care ni se opun”.

Oamenilor le este frică, deși, în adâncul lor înțeleg că nu ai cum să arunci în închisoare întreaga populație a Rusiei. Navalnîii mai spune că filmul privind investigația legată de palatul luxos atribuit lui Putin a fost vizualizat de 100 de milioane de oameni, iar dacă 2% din cei ce au văzut ancheta au ieșit acum în stradă este suficient pentru a zgudui sistemul.

El le mulțumește celor care au înțeles această ”matematică simplă” și și-au înfruntat temerile, ieșind în stradă pentru drepturile și libertățile lor. Opozantul rus îi încurajează să continue lupta pentru că ”nimeni nu dorește să trăiască într-o țară în care domnește corupția și bunul plac al unora. ”Majoritatea este de partea nostră”, a mai scris el.

Peste 1000 de ruși au fost arestați duminică la protestele din Moscova și mai multe orașe din Rusia. Printre ei se numără și soția opozantului rus, Iulia Navalnîi.