Cu ancheta încă în desfășurare după incendiul de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat mai multe măsuri pe care le are în vedere și pe care le-a calificat ca urgente pentru ca tragedii de acest fel să nu se mai repete. Printre acestea un fond național pentru siguranța pacienților în spitale, destinat investițiilor și combaterii infecțiilor nosocomiale, dar și schimbarea strategiei de vaccinare, în sensul că locurile care vor apărea în platformă să fie destinate celor peste 65 de ani, bolnavilor cronici și celor cu un grad de handicap.

Vlad Voiculescu, la Matei BalsFoto: AGERPRES

Fondul anunțat de Voiculescu ar urma să fie alimentat din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și bani de la bugetul de stat.

„O măsură pe care vreau să o anunț e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem la dispoziție bani europeni, prin PNRR, avem bani din buget. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendiu, la cutremure și nu în ultimul rând la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale”, a explicat ministrul Sănătății.

În privința schimbării strategiei de vaccinare, Vlad Voiculescu a spus că toate locurile noi care vor apărea în platforma de programare în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

„Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia. Pe perioada lunii februarie toate locurile oferite în platforma de vaccinare vor merge către aceștia, nu către alte persoane (...) Schimbăm strategia de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale.”, a spus Voiculescu.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că se lucrează de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparținătorii să poată obține informații și chiar să comunice direct cu rudele internate.

Măsuri în cazul „Matei Balș”, săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății a anunțat că la sfârşitul săptămânii viitoare vor fi anunţate măsuri în urma anchetei de la Institutul "Matei Balş".

„Nu știm încă cu exactitate cauza de la Matei Balș, dar ceea ce este clar este că pandemia și tratamentul necesar pentru pacienții cu COVID-19 au pus o presiune suplimentară asupra personalului și asupra infrastructurii din acele spitale care tratează pacienți cu boala COVID-19. Sunt mulți pacienți care au nevoie de oxigen, acesta fiind principalul medicament pentru acești pacienți, ceea ce face ca securitatea la incendiu în special, dar nu numai, să fie deosebit de dificilă în multe spitale din țară. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce s-a constatat deja, respectiv de ceea ce o să se constate după ancheta de la Matei Balș”, a spus el.

HotNews.ro a transmis LIVE cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:

  • Aș vrea să încep prin a prezenta condoleanțe familiilor îndoliate.
  • Aș vrea să apreciez efortul celor care au intervenit, a personalului de la Matei Balș.
  • Sistemul sanitar are păcate vechi.
  • Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital astfel ca tragedii ca la Piatra Neamț sau Balș să nu se repete.
  • Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul raport, după Piatra Neamț.
  • Nu știm exact cauza incendiului.
  • Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri după ancheta de la Matei Balș.
  • A doua mare problemă pe care vreau să o semnalez este ruptura de informare dintre spitale și rudele pacienților. Nu de puține ori pacienții au fost greu de găsit de rudele acestora.
  • A treia măsură pe care vreau să o anunț e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale.
  • O ultimă măsură e cea legată de aglomerarea spitalelor. Am verificat din nou statisticile și vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 65 de ani. Am propus premierului ca în perioada următoare pentru toate locurile din platforma de programare să fie eligibili doar vârstnicii, bolnavii cronici. Pe perioada lunii februarie toate locurile vor merge către acestia.
  • În nenorocirea de ieri dimineață avem nevoie să stabilim responsabilitățile și responsabilii.
  • Ancheta este încă în curs, nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo.
  • Un consum mare de oxigen în secțiile COVID e un factor de risc suplimentar. Acolo trebuie să fim foarte atenți la cum arata infrastructura.
  • O să avem un fond special pentru investiții. Pentru personal și proceduri avem în vedere un proiect prin care revizuim toate reglementările pentru secțiile care trateaza pacienți COVID.
  • Dacă vorbim de un lucru care nu a mers bine la intervenție, cu siguranță personalul din spital nu are nicio vină. Probabil e o greșeală la intervenție, lucru asta e mai degrabă în competenta IGSU de stabilit.
  • Schimbăm strategia de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale. Tot ce înseamnă programare nouă în februarie va merge către vârstnici, bolnavi, cei cu un grad de handicap.
  • Acolo unde se folosește oxigen avem nevoie de reguli clare.
  • Avem nevoie ca în spitale să fie cald, nu să fie rece.
  • Suntem într-o situație în care lucrurile sunt dinamice. Au fost și surprize neplăcute, le putem avea în continuare din partea unui producător sau altul.
  • Nu se pune problema să amânăm rapelul.
  • E foarte important ca oamenii să meargă la spital de indată ce se simt rău. Dacă ajung prea târziu.. le-as recomanda să-și cumpere un pulsoximetru.
  • Am pe biroul meu numerele de telefon a două familii a celor decedați, intenționez să-i sun în această seară.

Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen. Trei bolnavi au murit carbonizați, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. La câteva ore, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie. Peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală.

Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că unul dintre pacienții transferați de la Matei Balș a decedat la Spitalul Universitar.