Medicul Cătălin Apostolescu care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului la „Matei Balș” povestește că a auzit țipete de ajutor, iar când a ieșit pe hol deja fumul era atât de gros încât nu a mai putut înainta. A ales să-i ajute pe oamenii care ieșiseră pe balcon ca să se salveze și a sunat la pompieri.
„Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon”, a declarat medicul într-o intervenție la
Antena 3.
El a precizat că era la aproape 10 metri de salonul de unde a început incendiul, iar în acele momente i-a fost imposibil să-și dea seama de sursa focului pentru că fumul era foarte gros. Medicul a spus că alarmele de incendiu au pornit imediat, curentul fiind oprit ulterior. „La început nu a fost nicio explozie, s-a auzit o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute. Ieșisem deja pe balcon și apelasem deja pompierii”, a precizat Apostolescu.
Medicul a spus că a ajutat pacienții care încercau să iasă și a încercat să deschidă ferestrele însă nu a putut pentru că acestea se deschid doar din interior.
„Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului”, a precizat Cătălin Apostolescu.
Medicul a mai spus că atunci când infirmiera a intrat în salon a văzut că unul dintre pacienți era deja în flăcări. "Era în alt salon, se ocupa de alt pacient. S-a întors și a văzut pe cineva arzând, a încercat să pună o pătură să-l stingă și, în același timp, a oprit sursa de oxigen de la acel pacient. Nu a putut să înainteze și să oprească și la celălat pacient. Ardea mai mult, ardea și patul, ardea și tubulatura deja", a mărturisit acesta.
Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen. Trei bolnavi au murit carbonizați, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. La câteva ore, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie. Peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de cîteva luni, după incendiul din noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde au murit 10 oameni.
-posibilitatea decuplarii(oxige/electricitate) si de catre instalatia de semnalizare incendii
-gemuri care se pot deschide
-personal permanent in incaperiile cu instalatii de oxigen in care pacientii sunt cu masca de oxigen sub presiune majorata(nici o instalatie de semnalizare nu egaleaza un om instruit si prezent in zona)
-caldura la nivelul de confort necesar functie de boala si varsta
-o instalatie suplimentara de ventilatie,care sa aduca aer proaspat(nu in circuit inchis)si sa aduca concentratia de oxigen ,la normal in aerul din incapere
-folosirea de echipamente de calitate si incadrate in categoria antiex(daca un studiu arata ca ar fi necesare)
-pregatirea si dotarea personalului(de exemplu masti de gaze), pentru interventia de urgenta psi!
Parerea mea: la 50% spitalul e in alerta, la 75% in avarie. La 100% e deja in stare de catastrofa. Cind se intimpla ceva, toti se asteapta, toti reactioneaza. Spitalele astea ar trebui sa aiba masina pompierilor la 100 metri distanta, ca sa intervina imediat. Ceea ce e cam absurd...
In alta ordine de idei, intr-un spital cu cladiri de 70-80 de ani, nu poti instala fizic toate detectoarele , intrerupatoarele si ce delireaza unii. mai vor ca doctorii sa aiba si pregatire si echipamente de pompieri, daca tot intra la COVID. Ca daca s-a nenorocit un ATIst la P.Neamt, de ce nu au murit doctori si acuma?? ca doar ii platim.
Nu poti explica tembelilor ce inseamna concentratie de 25-30%% oxigen in aer (este mai mult dat fiind CPAP si ventilatie interna + butelii). Nu poti sa le explici ca era necesar sa fie geamurile inchise ca sa mentii concentratia si PRESIUNEA oxigenului. Nu inteleg ce insemana autoaprindere de la orice scanteie in aceste conditii, chiar de la frecare electrostatica. Cum sa le explici ca la 30% oxigen in aer, bumbacul arde de 16 ORI MAI REPEDE si multe lucruri care nu ard in conditii normale devin inflamabile ??? Ei vor doar sange de doctori pt ca se simt inferiori acestora in realitate si egali frustrati pe net
Astept acum minusurile pt ca aceasta majoritate nu este nici macar capabila sa citeasca tot, vor da din principiu
cum naiba se face ca in Romania europeana nu exista asa ceva in spitale?
detectoarele de fum sunt asa de sensibile incat incep sa tziuie si la un ou ochi putin mai prajit.
in alta ordine de idei io detectez un ton de condescendenta.
dar trebuie sa recunosti ca doctorii sunt doctori doar in meseria lor.
lasatii pe altii sa se ocupe de management, prevenirea incendiilor, samd. ca de-asta s-a ajuns ca romania sa se compare in 2021 doar cu tzarile bananiere.