Cea de a doua tranșă de vaccin Moderna - 21.600 de doze de vaccin - va ajunge sâmbătă în România, anunță Comitetul de coordonare a vaccinării. Reamintim că autoritățile au anunțat vineri că vor fi amânate la vaccinare 66.884 de persoane sub 65 de ani, inclusiv pacienți cu boli cronice, iar unul dintre motivele invocate este lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie.

Vaccinuri ModernaFoto: MApN

Conform sursei citate, cea de a doua tranșă de vaccin Moderna va ajunge mâine la Institutul Cantacuzino, că transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării, Moderna a anunțat, astăzi, livrarea, în 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior.

Autoritățile au anunțat vineri că, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, s-a decis reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1. Acestea erau programate între 30 ianuarie și 11 februarie, iar vaccinarea a fost amânată și vor fi reprogramate începând cu 16 februarie, în ordinea planificării inițiale. La solicitările repetate ale jurnaliștilor, reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării au precizat că dintre cei reprogramati din 30 ianuarie, 6% sunt din etapa I, 41% sunt persoane programate pe categoria "esențiali" (validați și cu boală cronică la CNAS) și 53% sunt programați în categoria boli cronice.

Motivele invocate sunt:

  • Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie.
  • Comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.