Vicepremierul Dan Barna afirmă că este o realitate faptul că cele mai multe dintre spitalele din România sunt "sub standardele de siguranţă" şi că este nevoie de măsuri drastice care să ducă la respectarea regulilor în unităţile medicale. "Nu ştiu încă lanţul de cauzalitate de la Balş, dar nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că, de fapt, a fost o neglijenţă sau o eroare umană sau un gură cască care a fumat sau altcineva care a uitat să scoată reşoul din priză”, a spus vicepremierul.

"Este o situaţie regretabilă, din păcate, vedem că nu reuşim să evităm aceste riscuri care există în momentul de faţă în spitalele unde se foloseşte oxigen. Este o situaţie tragică, transmit condoleanţe familiilor victimelor acestui, deocamdată, accident, o să vedem în zilele următoare care a fost lanţul de cauzalitate, o să vedem ce s-a întâmplat şi ce a generat această tragedie, e cumva de remarcat reacţia autorităţilor şi reacţia echipelor de intervenţie care într-un timp foarte scurt au intervenit la faţa locului”, a declarat Dan Barna, vineri după-amiază, la Sibiu, potrivit News.ro.

Întrebat care ar fi, în opinia sa, măsurile ce trebuie luate cu privire la spitale pentru ca această situaţie să nu se repete, Barna a vorbit despre măsuri drastice care să prevină încălcarea regulilor, arătând că nu ar fi surprins să constate că incendiul a avut drept cauză o eroare umană.

  • "Aceste măsuri drastice trebuie să vizeze - dincolo de necesitatea de investiţii care e asumată şi se regăseşte în proiectele pe care le vom depune, în Programul Naţional de Rezilienţă este peste un miliard de euro infrastructură de sănătate, tocmai pentru că înţelegem şi acceptăm faptul că spitalele din România, în momentul acesta, marea lor majoritate sunt sub standardele de siguranţă, este o realitate, oricât o ascundem sub preş, oricât vorbim despre altceva, iată că vedem că şi într-un spital considerat de standard, sau considerat bun, în Bucureşti, nu într-un cătun îndepărtat, se pot întâmpla astfel de tragedii ceea ce arată că avem o problemă, cred eu, şi cu respectarea regulilor.
  • Acest «merge şi aşa» în care mai aduc o izotermă de acasă pentru un pacient, acest mai bag în priză încă ceva că mai am eu un echipament, l-am adus ca să treacă timpul mai repede, lucrurile acestea care se fac pe buna înţelegere, i-am spus asistentului sau asistentei, sau am intrat în afara programului sau nu am mai verificat un echipament, toate lucrurile acestea... cultura încălcării regulilor la nivel sanitar cel puţin trebuie descurajată prin aceste măsuri foarte dure. Nu ştiu încă lanţul de cauzalitate de la Balş, dar nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că, de fapt, a fost o neglijenţă sau o eroare umană sau un gură cască care a fumat sau altcineva care a uitat să scoată reşoul din priză”, a adăugat vicepremierul.

În ceea ce priveşte investiţiile în spitale, Barna a subliniat că pe "zona de risc maxim şi de vulnerabilitate majoră”, cum sunt spitalele unde se administrează oxigen, este nevoie de dotări standard, iar instalaţiile folosite în acest zone să fie "cele corecte”.

  • "Nu vorbim de situaţia doar de la Bucureşti, dar în toată ţara, în aproape orice spital intrăm, vedem improvizaţii, vedem prelungitoare trase prin salon, băgate mai multe prize, unele în altele. Sunt foarte puţine saloane şi paturi care respectă, într-adevăr, normativele de siguranţă la standard european şi la standard tehnic corect. Or lucrul acesta şi ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bucureşti ne dovedeşte că buna credinţă de declaraţiile de intenţie nu sunt suficiente. Trebuie să fie măsuri foarte ferme legate de respectarea normelor şi de respectarea tehnologiei utilizate”, consideră Dan Barna.

El a menţionat că, în realitate, în puţine locuri sunt probleme legate de asigurarea unui buget pentru dotări, ci problemele sunt legate, mai degrabă, de management "subperformant” al unităţilor sanitare.

În urma incendiului și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.