Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că în ultima săptămână, inclusiv noaptea trecută, nu au existat probleme cu furnizarea căldurii la Institutul Matei Balș. El a făcut aceste precizări în contextul informațiilor că incendiul soldat cu 4 morți ar fi izbucnit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - , în condițiile în care spitalul a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Ca să fie foarte clar: Am discutat atât cu Termoenergetica cât și cu call center-ul din primărie care primește apelurile privind situația încălzirii și în ultima săptămână, inclusiv noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Matei Balș și nici la blocurile din jur", a spus primarul general, la începutul ședinței CGMB.

El a făcut aceste precizări în contextul informațiilor că incendiul soldat cu 4 morți ar fi izbucnit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - , în condițiile în care spitalul a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat.

Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că nu are informații că în clădirea de la Institutul Matei Balș cuprinsă de incendiu ar fi existat "alte surse de încălzire decât cele firești". El a mai afirmat că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil.

Cauza probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, ar fi un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.

În urma incendiului izbucnit vineri dimineață, care a cuprins patru saloane, au murit 4 pacienți, 3 dintre ei carbonizați. Alți peste 100 de pacienți au fost transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale.