O instanță din Rusia a respins apelul liderului opoziției Alexei Navalnîi care cerea eliberarea din închisoare, relatează euronews, amintind că mai mulți aliați ai acestuia au fost și ei arestați. Cel mai virulent critic al președintelui Vladimir Putin a folosit apariția sa în fața instanței pentru a lansa un avertisment regimului de la Kremlin, pe care l-a acuzat de tentativă de asasinat după episodul otrăvirii sale de la sfârșitul anului trecut.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

“Nu veți reuși să speriați zeci de milioane de oameni care au fost jefuiți de guvern. Da, aveți acum puterea de a-mi pune cătușe, dar asta nu va dura o veșnicie”, a spus Navalnîi în fața instanței.

Miercuri, poliția a efecutat percheziții la mai multe apartamente și birouri ale unor persoane din cercul lui Navalnîi, acțiunea venind după ce Rusia a fost marcată în weekend de masive proteste, în jur de 3.000 de oameni fiind reținuți.

Printre cei arestați se numără fratele lui Navalnîi, Oleg, și principalii săi aliați Lyubov Sobol, Oleg Stepanov, șeful biroului organizației sale din Moscova, Anastasia Vasilieva și Maria Aliokhina de la Pussy Riot.

Aceștia au fost reținuți 48 de ore sub pretextul încălcării restricțiilor de combatere a pandemiei de coronavirus, în timpul protestelor.

Alexei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat pe 17 ianuarie, pe aeroport, imediat după sosirea sa din Germania unde a fost tratat, timp de cinci luni, pentru otrăvirea cu agentul Noviciok.

Autoritățile ruse au negat că ar fi în spatele tentativei de asasinat, Putin însuși susținând că dacă serviciile secrete ruse ar fi încercat să facă asta, cu siguranță ar fi reușit. În pofida negării, Navalnîii a întins o capcană unuia dintre cei implicați în misiune, înregistrând o convorbire în care acesta povestea derularea faptelor crezând că vorbește cu unul dintre superiorii săi ierarhici.

La scurt timp după arestarea sa, echipa lui Navalnîii a publicat un film cu imaginile impresionante ale unui palat luxos aparținând lui Putin. Flimul a ajuns la o sută de milioane de vizualizări pe paltformele online. Putin a negat că palatul respectiv îi aparține.