Ministrul Justiției, Stelian Ion, a discutat joi cu ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, despre repatrierea fugarilor Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu, aflați în Marea Britanie. Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa", în timp ce Alexander Adamescu, care locuiește de mai mulți ani la Londra, este vizat de un mandat european de arestare emis la cererea autorităților din România, pentru mai multe presupuse fapte de corupție.

Stelian Ion si ambasadorul Andrew NobleFoto: Ministerul Justitiei

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, ministrul Stelian Ion s-a întâlnit joi cu ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, iar unul dintre subiectele de discuție a vizat situația fugarilor Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu, aflați în Regatul Unit.

  • "În ceea ce privește cooperarea judiciară în materie penală, ministrul Justiției a mulțumit pentru foarte buna colaborare cu autoritățile din Marea Britanie, în special în contextul executării de către autoritățile judiciare din Regatul Unit a mandatelor de arestare emise de instanțele române. Această materie este în continuare reglementată de Acordul de Comerț și Cooperare și, întrucât pe fond, reglementarea nu a cunoscut modificări substanțiale, apreciem că nu vor fi înregistrate sincope în viitor.
  • Au fost evocate cazurile având ca obiect soluționarea mandatelor europene de arestare emise cu privire la Adamescu Bogdan Alexander și Popoviciu Gabriel Aurel. Apreciem orice informație transmisă de colegii britanici cu privire la elemente concrete privind predarea persoanelor în privința cărora procedurile judiciare în fața instanțelor britanice au fost încheiate", a transmis Ministerul Justiției.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa", el fiind identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea acestuia, în 12 iulie 2019. Popoviciu a atacat decizia cu apel, care este în curs de judecare, iar audierile ar urma să înceapă în 15 martie.

Pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu, Curtea de Apel Bucureşti a emis în 6 iunie 2016 un mandat de arestare, el fiind cercetat de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită. A fost localizat şi arestat în Marea Britanie în martie 2018, iar o instanţă britanică a dispus predarea lui. Ulterior, Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi nu poate fi predat până la soluţionarea acestei cereri. El este stabilit de mai mulți ani la Londra.