Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării l-a amendat cu 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai, pentru afirmațiile din decembrie 2019 potrivit cărora Isus provine "dintr-o familie foarte ciudată, cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea". Bulai spune că îi pare rău în continuare pentru această formulare, care nu este "cea mai fericită", dar că nu crede că "există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora".

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării l-a amendat cu 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai. Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a afirmat, pentru News.ro, că amenda vine în urma postării făcute pe Facebook la finalul anului 2019 de către deputatul USR, care compara comunitatea de acum 2.000 de ani din Betleem cu comunităţile "eşuate” din România de astăzi, iar despre Fecioara Maria spunea că este "o mamă surogat” .

Deputatul USR a reacționat pe Facebook, spunând că a aflat din presă despre sancțiunea primită de la CNCD, până la acest moment nefiindu-i comunicată în mod oficial.

  • "Bănuiesc că sancțiunea privește o postare de acum mai bine de un an despre Fecioara Maria. Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva.
  • Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită și mi-am cerut scuze la momentul respectiv și pentru formularea în cauză, și pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere. Continuă să-mi pară rău. În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie", a scris Bulai.

El mai spune că, întrucât nu a primit o informare oficială cu privire la sancțiune, nu știe motivația CNCD, iar când va fi informat pe cale oficială și va afla mai multe detalii, va reveni, dacă e nevoie, asupra acestui subiect.

Într-un mesaj pe Facebook postat de Crăciun, în 2019, deputatul USR a vorbit despre faptul că în România sunt peste 50.000 de copii în grija statului și mai mult de 3.000 sunt dați anual spre adopție, el afirmând că soarta acestora aduce aminte de cea a lui Iisus Hristos, pe care l-a descris drept "un copil sărac, provenit dintr-o familie foarte ciudată, cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.

Postarea integrală a lui Iulian Bulai:

  • "Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut.
  • Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtășită de mulți copii din România, dar care nu au avut alături părinți atât de iubitori. Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3000 de copii anual dați spre adopție. Mai mult de o treime din cei 3000 nu își găsesc o familie. Anual aprox. 2000 de copii sunt declarați greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficați doar în UK până în 2007. Recent, justiția română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicați în traficul a aproape 200 de copii din Țăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de ființe umane din România, dar nicidecum singurul.
  • Asta arată multe comunități eșuate sau cvasi eșuate în România. Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur.
  • În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulți baronași și combinatori, politicienii onești ar trebui să fie păstorii și magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunități eșuate cu nevoie de solidaritate, generozitate și bună gestionare a bugetului local. În interesul părinților și pruncilor.
  • Pentru mine și despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili și măsuri de intervenție din partea comunității dincolo de incapacitățile individului".