Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care să existe posibilitatea pensionării la vârsta de 70 de ani pentru cei care vor acest lucru, a anunțat joi ministrul Raluca Turcan. Ea a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia.

BaniFoto: Agerpres
  • "Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi - să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a declarat Turcan, într-o conferință de presă.

Ea a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia: "Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu".

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.