Primarul liberal al Iaşiului, Mihai Chirica, se declară surprins că a fost trimis în judecată pentru abuz de serviciu și spune că ar vrea ca procesul să fie cât mai scurt, iar instanţa "să judece cu înţelepciune şi celeritate".

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Chirica a transmis, printr-un comunicat de presă, că a aflat din presă că mai mulţi demnitari şi angajaţi ai Primăriei Iaşi, printre care şi el, au fost trimişi în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme.

  • "Opinia publică trebuie să ştie că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut verificări minuţioase, încă din 2013, timp de circa şase ani, constatând că nu există fapte de competenţa sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curţii de Conturi, precum şi instanţele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie.
  • Aşa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiţie şi vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăţia cât mai repede”, susține Mihai Chirica, într-un comunicat de presă.

El spune că, "pentru a nu afecta imaginea oraşului, vrea ca acest proces "să fie cât mai scurt" şi roagă instanţa "să soluţioneze acest dosar cu înţelepciune şi celeritate".

Primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul edil Gheorghe Nichita au fost trimiși miercuri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi trei funcţionari ai primăriei.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, cei cinci au demarat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

În acea perioadă, Mihai Chirică era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.