Iohannis, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: ”Și România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi”

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 27 ianuarie 2021, 10:42 Actualitate | Esenţial


Sala Numelor - Memorialul Victimelor Holocaustului din România
Foto: inshr-ew.ro
”Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată”, spune Klaus Iohannis într-un mesaj transmis de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, șeful statului adăugând că și ”România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi”.

Textul mesajului transmis de președintele Klaus Iohannis:

”Pe 27 ianuarie 1945, puținii supraviețuitori ai Holocaustului trăiau miracolul eliberării din iadul lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Pentru alte aproximativ 6 milioane de copii, bătrâni, femei și bărbați, din nefericire, acest moment nu a mai venit. Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată.

Încărcați de povara grea că și România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi, aducem astăzi un pios omagiu tuturor celor care au pierit cunoscând infernul pe pământ, alimentat de ură, dar și puținilor supraviețuitori care, cu neclintită verticalitate în fața morții, motivați de speranța în ziua eliberării, au reușit să rămână în viață ca să transmită lecțiile dureroase din lagărele de concentrare.

Cu acest prilej, reafirmăm angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita. Amintirea tuturor celor cărora li s-a răpit, injust, dreptul de a exista, printre care foarte mulți copii, bătrâni și femei, este țesută pentru eternitate în fibra istoriei noastre. Aducerea-aminte nu doar ne retrezește durerea, ci, în același timp, are rolul esențial de a ne învăța să ne ferim de capcanele inerente generate de ștergerea memoriei. Generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul ca să înțeleagă dimensiunea atrocităților petrecute în acei ani.

Uitarea și dezinteresul față de cunoașterea exactă a faptelor istorice aruncă tragismul acelor vremuri într-un malaxor menit să dilueze suferințele victimelor, să atenueze vinovăția criminalilor, să relativizeze calvarul. La fel ca atunci, ura se răspândește și în prezent cu repeziciune, iar semnele nedreptății, ale intoleranței radicale și ale discriminării ajung să nu mai fie recunoscute sau să fie cunoscute prea târziu.

Societățile se confruntă cu tendințe în creștere de radicalizare și antagonizare. Prea adesea lipsiți de morală, unii dintre actorii vieții noastre publice modelează malițios elementele sensibile și vulnerabile, învrăjbesc, cultivă și îngrijesc semințele urii, intoleranței și minciunii, ignoră Holocaustul, îi glorifică pe criminali, minimizează suferința victimelor.

Astăzi, pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este prezent mai mult decât ieri. De aceea, cu toții trebuie să fim alarmați de aceste tendințe și să stăm, mai mult ca oricând, uniți de aceeași parte a baricadei, să luptăm energic și ferm împotriva tuturor încercărilor de a face din neîncredere și deznădejde sentimente cotidiene, care duc la culpabilizarea și persecutarea altora.

Indiferența alimentează uitarea și face ca amintirea milioanelor de victime să se șteargă încetul cu încetul. De aceea trebuie să rămânem vigilenți și să conștientizăm că pericolul urii reînnoite încă pândește perfid și își croiește, subtil, dar sigur, drum în societățile noastre.

Europa se confruntă astăzi cu pericole majore – extremismul, populismul, antisemitismul – pericole care se hrănesc inclusiv cu ignoranță și indiferență. Să nu facem greșeala să credem că, dacă alegem să asistăm pasivi la dezvoltarea acestor tendințe toxice pentru sănătatea democrației, acestea nu ne vor afecta și pe noi. Să nu trăim cu iluzia că răul ne poate ocoli.

Pentru a stopa aceste porniri, avem nevoie de măsuri concrete și de un efort comun, al cetățenilor, al autorităților statului, al societății civile. Nimeni nu poate lupta cu răul de unul singur. Drepturile și libertățile fundamentale, valorile democratice, statul de drept se fragilizează cu fiecare întârziere a condamnării discursului negaționist, cu fiecare teorie a conspirației permisă a se rostogoli în spațiul public, cu fiecare abdicare în fața avalanșei de curente extremiste.

În ultimele decenii, România a dezvoltat o serie de politici și instrumente vitale pentru a câștiga această luptă. An de an, elitele românești sunt chemate să vorbească și să respingă orice caz de intoleranță și distorsionare a adevărului istoric. Însă instituțiile publice au nevoie de ghidaj și coordonare. Pentru a putea face față acestor provocări, încurajez Guvernul să adopte cât mai curând Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

În aceste vremuri dificile pe care le traversăm, să ne amintim de Elie Wiesel și de idealul său moral: „Întotdeauna trebuie să luăm partea cuiva. Neutralitatea ajută pe opresor, niciodată pe victime. Tăcerea îl încurajează pe torţionar, niciodată pe cel chinuit”. Cu mintea și sufletul la această călăuză, îndemn toți actorii politici responsabili să acționeze cu mai multă hotărâre în direcția prezervării memoriei Holocaustului, ocrotirii amintirii victimelor și, nu în ultimul rând, să promoveze cunoașterea adevărului despre acest genocid prin educație, ca instrument fundamental pentru combaterea minciunii, ignoranței și distorsiunii.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2091 vizualizari

 • -7 (21 voturi)    
  Sa fie prudent presedintele (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 10:54)

  Zapateado [utilizator]

  Fiindca termenul holocaust a fost MONOPOLIZAT in decursul timpului numai pentru evrei. Referinta la romi s-ar putea sa starneasca reactii internationale nefavorabile. Ceea ce pentru noi cei ce tragem la șaibă nu inseamna mare brânză dar pentru presedintele tarii s-ar putea lăsa cu oareșce disconfort.
 • -14 (26 voturi)    
  Iohannis : "înțelegeri secrete cu niste evrei”. (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:00)

  Miky60 [utilizator]

  A uitat cand declara antisemit si a fost "iertat" de CNID? Acum se da mare protector al evreilor. Ce sa zic...
  • +3 (13 voturi)    
   fantastic, dom'le, ce memorie (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:42)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   eu aveam impresia ca au fost intelegeri cu niste nepalezi...
 • +1 (25 voturi)    
  Parca Mein Kampf facea vanzari record mai ieri (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:15)

  Lok [utilizator]

  pana sa fie luate masuri din partea Amazon. Ciudat e ca arderea cartilor este considerata o practica totalitara Socialista.
  • +4 (10 voturi)    
   Culmea,nu ?! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:26)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Știi cum se numeau oficial fasciștii? Ciudat,dar se numeau național-socialiști !!!
 • -13 (27 voturi)    
  Memorialul din Bucuresti zace in mizerie in Unirii (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:22)

  Gryphus [utilizator]

  90% din Bucuresteni habar nu au unde e acest memorial

  E in centrul Buc, intre Unirii si Izvor dar e atat de prost facut, atat de urat si de insipid incat nu doar ca nu il observi ci ai impresia ca e ceva lucrare Radet acolo

  pe langa asta mai e si murdar, lasat in paragina si miroase a urina pt ca acoloo isi fac nevoile oamenii strazii

  ma astept de la Nicusor Dan cand ia o pauza de la apa calda sa foloseasca 2 minute din mandat si pt monumentele din Bucuresti
  • +7 (29 voturi)    
   Las' ca da Beny Steinmetz vreo zecime (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 12:10)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   din sutele de milioane furate din Romania, la fel Elan Schwartzenberg si multi altii, condamnati pt hotii in Ro (si nu numai!) si adapostiti in Israel.
   Mai sunt vreo 2-3000 de evrei in Ro. Ce taxe si impozite mai incaseaza statul de la ei?
   La muzeul respectiv sunt mai multi angajati, platiti de la bugetul unei tari (Ro) aproape falite si tu vrei sa bage bani in ceva care nu mai intereseaza decat pe cativa oameni.
   De ce nu doneaza bani cei de au si ii intereseaza?
  • -11 (15 voturi)    
   Daca multi sunt ignoranti... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 12:57)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ce sa le faci? Da, trebuie un proiect de educare, dar multi nu stiu nici unde este Muzeul de Geologie, dar un Memorial.
   Eu stiu unde este si mi se pare foarte interesant si foarte simbolic. Da, nu este pentru toata lumea sa inteleaga simbolismul, d-asta doar unii din noi suntem speciali si destepti, dar este plind e simboluri (de la liniile de trend esenate simbolic la simbolismul tablelor de rugina).
   Dar daca se gandim ca si in Berlin, lumea isi face selfie-uri si poze vesele fix in Memorialul Holocaustului din Berlin, ce sa mai zicem...
   • +5 (15 voturi)    
    Eu sper ca in acel holocaust sa fie (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:50)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Reamintit ce au patit romanii din Moldova ocupata de rusi dupa dictatul Ribbentrop-Molotov. Evenimentele l-au facut pe Nicolae Iorga sa scrie la 6 iulie 1940 articolul : De ce atata ura ?
    FaLsificarea, expunerea doar a unor jumatati de adevar dar si dubla masura n-ar trebui tolerate.
  • -2 (4 voturi)    
   Sala numelor...?! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:17)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   erau Ashkenazi, interesant daca nu apar ceva nume adaugate estetic sa dea "patriotic"...dambovitean !
 • +11 (21 voturi)    
  Inca ceva (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 12:09)

  Azra [utilizator]

  Ungaria, la o populatie cam jumatate fata de Romania a practicat in timpul regimului fascist al lui Horty Miky-inclusiv in teritoriul din Nordul Transilvaniei rapit Romaniei prin odiosul Dictat de la Viena- o campanie oficiala sistematica si bine cunoscuta, de exterminare a evreilor, prin ridicarea si trimiterea lor in lagarele mortii de la Auschwitz si Birkenau, plus altele. Nu am auzit pana acum nici o declaratie oficiala a autoritatilor Ungariei, dupa 1989, prin care sa se condamne acel holocaust. Ba dimpotriva, am vazut actiuni de reabilitare a acelui dictator amiral fara flota-statui, monumente s.a.. Ceea ce spune d-l Johanis prsupune o larga cooperare internationala din partea tuturor statelor, inclusiv a acelora care au avut regimuri fasciste si care au promovat pe scara larga holocaustul,cu consecintele lui teribile pentru umanitate.
  • -5 (13 voturi)    
   Spui (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 12:53)

   zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   prostii.
   Ungaria NU a deportat evrei cat Horty a foat la conducere.
   Deportarile au inceput dupa ce Horty a fost inlaturat si Ungaria a fost ocupata de nazisti, adica in a 2-a jumatate a lui 1944.
   Adolf Eichmann a fost coordonatorul principal al deportarilor.

   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_Hungary
   • +9 (9 voturi)    
    Precizare (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 19:31)

    Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui zizi_m

    Deportarile evreilor in Ungaria s-au facut cu acordul tacit al guvernatorului Horthy in tot cursul anului 1944 pana la inlaturarea sa prin puciul fascist din octombrie.
   • +6 (6 voturi)    
    aiurea (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 20:46)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui zizi_m

    Si, daca n-a facut-o Horty, atunci n-a existat? Esti dus cu pluta, pana si hitleristii au fost socati, nu faceau fata "livrarilor"...
  • -1 (15 voturi)    
   Daca se aminteste de Ungaria (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:45)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   trebuie amintit si de faptul ca romanii nu au votat guvernele care au produs respectivele acte de extremism spre deosebire de cetatenii altor tari in anii 20-30.
   • +1 (15 voturi)    
    Exact. (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:12)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui ACP

    Dictaturile fac ce fac dictaturile de cand exista. Si tot poporul trebuie sa se simta vinovat? E cam exagerat.
 • 0 (16 voturi)    
  In spatele (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:43)

  Harald2 [utilizator]

  declaratiilor politice de acest gen de pe tot mapamondul se ascund de fapt multe interese financiare.

  In rest, istoria ar trebui sa ramana DESCHISA studiului tuturor celor interesati, iar politicienii ar trebui sa renunte la mesajele care incurajeaza spiritul revansard. Ura nu poate duce decat la si mai multa ura. Cercul vicios trebuie intrerupt (e nevoie de tarie pentru aceasta, in conditiile intereselor mai sus mentionate) iar oamenii sa-si continue vietile mai pasnic intr-un mileniu nou.
 • -3 (13 voturi)    
  iertare, nu omagiu (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:44)

  cristi22 [utilizator]

  Mesajul este un prim pas, însă statul român ar trebui să își ceară iertare pentru ce a făcut, nu să aducă un omagiu. Cand ai omorât un om, nu contează nici ca sunt alții mai răi si nici că nu ai făcut-o prin reprezentanti sau direct. Azi este un obicei național să depreciem alți români, dar sper să vină și ziua când vom avea curaj să ne uităm în oglindă și să ne asumăm responsabilitatea pentru ce suntem, așa cum ne îndeamnă și imnul pe care ni l-am ales.
  • +1 (13 voturi)    
   Cine a ales un imn-insulta? Concret, ce vrei? (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:21)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui cristi22

   Cvasi-majoritatea celor pe care ii cunosc sunt oameni corecti. La fel ma consider si eu.

   Ce responsabilitate si ce vina putem sa ne asumam noi, cei de azi, pentru fapte petrecute inainte de a se naste parintii nostri?
   Putem doar dezaproba trecutul, nu il putem schimba.

   Si nici nu cred ca are cineva stramosi de vinzare. Ca cineva ar vrea sa obtina azi foloase din suferinta acelora. Ar deveni co-autor post-factum.
 • +4 (4 voturi)    
  Privilegiul presedintelui, (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:06)

  Namaste [utilizator]

  a repeta discursurile...
 • -5 (5 voturi)    
  masacru de la Odessa (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 22:17)

  cetateann [utilizator]

  Doar cetateni proprii?
  Se pare ca in tara asta nimeni nu stie ca Antonescu a ucis 30 de mii de evrei in Odessa in 1941.
  Cautati "1941 Odessa massacre" pe wiki.
  Nu doar Germania trebuie sa ceara scuze pentru Holocoust ci si aliatii sai.
  • +4 (4 voturi)    
   Bine ca esti tu destept (Joi, 28 ianuarie 2021, 8:09)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui cetateann

   Da’ tu stii ca la Odesa populatia locala a organizat un atac terorist prin care tot comandamentul romanesc a fost aruncat in aer? Aproximativ 100 de romani, marea majoritate ofiteri, inclusiv comandatul, generalul Glogojeanu au murit. Practic toata structura de comanda a fost decapitata.
   In conditii de razboi e practic un atac din partea civililor si singurul raspuns posibil sint represaliile . Asa se pare ca au fost ucisi 5000 de civili, barbati, majoritatea evrei, ca asa era structura etnica a orasului.
   Pentru zecile de mii de basarabeni si bucovineni omorati de sovietici fara a fi atacat pe nimeni, doar pentru ca aveau vina de a fi romani, de ce nu te grabesti sa comentezi?
   Dar asa a functionat propaganda sovietica, sustinand ca a eliberat Moldova de fascisti, iar fascistii trebuie sa fi comis crime pe care tot sovieticii le-au documentat.
   Mai nou se pare ca au ajuns si pe wiki, o sursa care e editata de oricine vrea in spatele anonimatului. Nici nu cred ca e Sputnik. ;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by