Organizatorul expediței în Retezat din aprilie 2017 în care și-au pierdut viața tinerii alpiniști Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani) a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a anunțat Parchetul General. Conform unor surse judiciare, este vorba despre Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei. Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi erau considerați cei mai buni tineri alpiniști din România și au murit într-o avalanșă.

Dor Geta Popescu si Erik GulacsiFoto: Colaj / Sursa foto: Facebook

Parchetul General a anunțat că în acest caz procurorii au trimis în judecată, pentru ucidere din culpă, o persoană care a organizat expediția, precum și asociația constituită în scopul de a organiza expediții în munți înalți, a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ.

Conform procurorilor, în interesul și în numele asociației, prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii) și ignorarea stării meteo severe, persoana respectivă a organizat impropriu expediția în Masivul Retezat, către vârful Peleaga, din 22 aprilie 2017. Grupul a fost surprins de avalanșă, iar cei doi copii au decedat.

  • "Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme, apte să conducă la declanșarea ei și în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului, lipsind consecința producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viața", afirmă procurorii.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că cel trimis în judecată este alpinistul Ovidiu Popescu, tatăl Getei Popescu.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Hațeg.

Avalanșa a surprins șapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanșă și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, doi adolescenți alpiniști renumiți, care aveau la activ numeroase recorduri mondiale și europene.

Grupul era condus de alpinistul Ovidiu Popescu și a plecat de la o cabană din Retezat, vrând să ajungă pe Vârful Peleaga. Grupul a fost surprins de o avalanşă în locul denumit "Căldarea Berbecilor". Operaţiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi în Retezat a durat 11 ore, salvamontiştii şi jandarmii montani confruntându-se cu condiţii extrem de dificile, din cauza traseului accidentat, acoperit cu zăpadă, şi a viscolului.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european, potrivit Agerpres. Ea a obţinut primul record la vârsta de 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. În decembrie 2015, a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri) la doar 12 ani. În luna februarie a anului 2016, fata a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sud. A depăşit astfel un record deţinut din 2002 de o sportivă din America.