Statele europene trebuie să evite crearea de bariere pentru libertatea de circulație a persoanelor, a declarat marți ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, întrebat cum comentează discuțiile legate de un certificat de vaccinare la nivel european.

Bogdan AurescuFoto: Guvernul Romaniei

„Opinia noastră este că trebuie continuate discuțiile și e nevoie de o analiză atentă deoarece trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulație a oamenilor sau pentru orice fel de abordări discriminatorii”, a declarat Aurescu, care a subliniat că vaccinarea nu este obligatorie și că mulți oameni nu au deocamdată acces la vaccinuri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online de lansare a președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene.

Întrebat când românii vor putea vedea primele efecte concrete ale granturilor europene de redresare și reziliență, ministrul de externe a afirmat că deocamdată este prioritară adoptarea bugetului multianual al UE și al planului de relansare și că odată aprobate se va putea face o evaluare.

Ambasadoarea Portugaliei la București, Teresa Macedo, a declarat că implementarea planurilor de recuperare și reziliență reprezintă principala prioritate a președinției portugheze a UE pe care țara sa a preluat-o la 1 ianuarie.

Reamintim că președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a pronunțat în favoarea propunerii guvernului grec de a permite persoanelor vaccinate să circule liber și de implementare a unui certificat de vaccinare unic la nivelul Uniunii Europene.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat după propunerea făcută de premierul grec că, din punctul său de vedere, nu este o idee bună, pentru că s-ar crea un cadru pentru discriminare:

„Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua”.

„Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun” a subliniat Klaus Iohannis.