Deschiderea pe rețelele de socializare a unui cont pe numele altei persoane și postarea de informaţii, fotografii şi imagini video pe acel cont, fără acordul persoanei respective, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 1 an și 5 ani, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Decizia a fost luată de către completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al instanței supreme.
ICCJ a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu fosta sa iubită, scrie Agerpres.
Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, bărbatul şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii care o înfăţişau dezbrăcată şi filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii sexuale.
Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulţi un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii sexuale cu el, precum şi un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată.
La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu pronunţarea unei chestiuni de drept: "Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului".
Curtea de Apel Braşov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârşirea infracţiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe reţelele de socializare instanţele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.
Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.
- "Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului", se arată în hotărârea ICCJ.
Conform Codului penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Chiar si pentru cei care nu au cont pe FB, pot sa le faca profilul stiind ca vorbesc pe Whatsapp cu zeci de profile deja facute.
E plin de profile false pe FB, care raspandesc teorii gen nazism, qanon si FB mai mult ca sigur stie ca sunt false si pe deasupra multe si ilegale but it's good business. Grupul asta detine monopol pe mintile si sentimentele oamenilor.
Nu e ca si cum te tine cineva legat de FB si Whatsup sau altele...Stii, dar vrei in continuare!
Îți faci un cont și oricând poți fi acuzat ca l-ai deschis pe numele altuia, fara stirea lui.
Citat:
"Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane este infractiune și se pedepsește cu închisoarea - decizie a instanței supreme"
Trebuie sa introduci si date reale despre persoana respectiva....faptul ca tu ai acelasi nume cu persoana nu este o infractiune...
Ca daca ai acelasi nume cu un infractor, nu vine politia sa te aresteze pe tine ca ai nume si prenume identic
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Purge
E greu sa fii acuzat ca ai deschis cont in numele altcuiva daca iti pui poza ta, data ta de nastere, liceul etc. Dar e la fel de greu sa argumentezi ca a fost o coincidenta daca pui numele unei persoane pe care o cunosti, cu poza si datele personale ale ei.
"(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine."
Nu este prevazuta nici o exceptie pentru Facebook sau alte retele sociale.
Poate ca Putin isi permite sa-si faca un cont in numele lui Orban, dar chiar crezi ca isi permite sa scrie orice ii trece prin cap pe contul lui personal de VK?
Great Firewall nu e relevant, la orice lege exista posibilitatea ca cineva sa o incalce fara sa fie pedepsit. Daca cineva fura un portofel si scapa, furtul de portofele nu devine legal pe teritoriul Romaniei pana cand politia gaseste o modalitate de a prinde 100% hotii de portofele.
E normal ca aceste retele (facebook, insta, tiktok, etc) sa folosesca kyc (checks on invidual), sa scaneze un act de indentitate la inregistrare sau la o verificare ulterioara pentru cei ce deja au conturi. Asa nu ar mai fi troli si infractori pe aceste retele si toti ar fi mai responsabili.
"Date necorespunzatoare adevarului" - adica daca pui niste meme pe retea, gata, e caz penal, ca nu sunt adevarate?
Da' ce, postarile alea sunt declaratii pe propria raspundere?
Nu mai bine faceti voi legislatie ca lumea pentru retelele sociale? Ca sa valideze utilizatorul la inregistrare, de ex, sau sa rezerve conturi inactive pentru fiecare persoana, astfel incat sa nu poata fi alocate altcuiva?
1. Deschiderea SI postarea. Deci daca unul in deschide si nu posteaza, si altul nu-l deschide si posteaza, e ok.
2. Postarea de informatii, fotografii SI imagini video. Deci daca postez doar fotografii si imagini video, dar nu si informatii, e iar ok.
3. Fara acordul persoanei respective. Mi-a dat acordul verbal. Dovediti ca nu am acordul.
4. Deschiderea ... unui cont pe numele altei persoane.
Dovediti ca stiam ca persoana exista.
Bonus 1: fac un cont pentru Şerban Popescu si scriu Serban Popescu. Nu stiu domle cine e Şerban, eu am facut cont pentru Serban.
Bonus 2: ce, exista un singur Ion Ionescu pe lume? Asta cu contul facut de mine e un pseudonim literar prin care ma exprim.
Evident, toate detaliile astea, desi par prostesti, au fost luate in considerare, nu?
Iar alea cu cont fals si si mai tari. Cind vezi conturi gen JudokaDeLaPascani, aia e o persoana reala, nu?
Textul de lege zice asa
"Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută"
Adica poti sa faci 100 de conturi cu Popescu Ion atata timp cat nu dai informatii reale despre cine este Popescu Ion si poze reale care duc la identificarea persoanei
Sper sa fie clar pentru tine acum
E de-a dreptul trist cum cineva care a citit doar primul paragraf din articol se crede indreptatit sa dea lectii judecatorilor despre cum ar trebui sa ia in considerare toate detaliile.
De-a dreptul trist cum cineva se repede la o postare fara sa o citeasca, nu?
Din câte înțeleg, acum rămâne să se pronunțe Curtea de Apel în cazul respectiv, ca să constate dacă sunt întrunite TOATE cerințele ca fapta respectivă să fie considerată infracțiune. Probabil Curtea de Apel va lua în considerare și alte circumstanțe ale cazului respectiv și (chiar dacă ar constata că nu sunt îndeplinite toate cerințele infracțiunii de la art. 325) poate constata că s-a înfăptuit o altă infracțiune în cazul respectiv (șantaj, de exemplu).