​Camera Reprezentanților a transmis luni seara Senatului american actul de acuzare împotriva lui Donald Trump, marcând deschiderea oficială a procesului istoric al fostului preşedinte pentru "incitare la insurecţie". Este pentru prima oară când Senatul judecă un președinte care și-a încheiat mandatul, însă șansele ca republicanii să voteze pentru condamnarea lui Trump sunt foarte mici. În cazul în care ar fi găsit vinovat pentru incitarea suporterilor săi care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie, Trump s-ar alege cu interdicția de a mai ocupa funcții de demnitate publică.

Ultimul discurs al lui Donald Trump in calitate de presedinte al suaFoto: Captura YouTube

Într-o tăcere solemnă, cei nouă "procurori" desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au traversat, până la Senat, aceleaşi lungi coridoare decorate cu statui şi tablouri luate cu asalt de manifestanţi pro-Trump în cursul atacului asupra Capitoliului american, pe 6 ianuarie.

“Donald John Trump s-a angajat în infracțiuni grave și delicte prin incitarea la violență împotriva guvernului SUA”, a anunțat Jamie Raskin, membru al Camerei Reprezentanților, în fața senatorilor care ascultau în liniște capetele de acuzare, conform ritualului.

Cu toate că trimiterea către Senat și citirea formală a acuzațiilor marchează începerea celui de-al doilea proces de judecare a lui Donald Trump, fapt fără precedent, liderii Senatului au convenit săptămâna trecută să amâne cu două săptămâni procedurile.

În acest răgaz ar urma ca membrii acestei camere a Congresului să se ocupe de audierea cabinetului Biden, în timp ce Trump ar avea ocazia să își pregătească apărarea, notează Guardian.

Luni seara, președintele Joe Biden a declarat pentru CNN că procesul lui Trump este ceva care ”trebuie să aibă loc”, chiar dacă șansele ca republicanii să voteze pentru condamnarea sa sunt extrem de mici.

Biden a mai admis că întregul proces ar putea pune într-un con de umbră debutul președinției sale, dar consideră că în cazul în care procesul nu ar avea loc, ”efectele ar fi și mai grave”. În același timp, liderul de la Casa Albă mai crede că rezultatele procesului ar fi cu totul altele, dacă Trump ar mai fi avut încă șase luni de mandat.

Astfel, primele săptămâni ale președinției lui Biden să fie marcate de procesul împotriva predecesorului său, care, rămas fără cont de Twitter, a devenit extrem de tăcut după părăsirea Casei Albe. Procesul va începe pe 9 februarie. Democrații dețin acum majoritatea în ambele camere ale Congresului, însă pentru condamnarea fostului președinte este nevoie de o majoritate absolută de două treimi.