Patru bărbați au fost condamnați vineri la Londra la pedepse cuprinse între 13 și 27 de ani de închisoare pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, găsiți morți în remorca unui camion în Anglia, în 2019, anunță AFP. Românul Gheorghe Nica a primit cea mai mare pedeapsă.

Gheorghe Nica (stanga) si Eamonn HarrisFoto: Julia Quenzler / SWNS / Profimedia Images

Principalii doi acuzați, Ronan Hughes, un transportator rutier de 41 de ani, și Gheorghe Nica, un cetățean român de 43 de ani, acuzați că sunt organizatorii traficului de persoane, au fost condamnați la 20 și, respectiv, 27 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți.

Doi șoferi au fost condamnați la 13 ani și opt luni de închisoare și 18 ani de închisoare.

Cadavrele a 39 de oameni, printre care 8 femei și doi adolescenți de 15 ani, au fost găsite la bordul unei remorci în zona industrială Grays, din estul Londrei. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge.

Victimele au murit de asfixiere și hipertermie, din cauza căldurii și a lipsei de oxigen din spațiul închis al containerului.

Multe dintre victimele tragediei proveneau dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, unde familiile acumulează datorii de mii de dolari pentru a-și trimite pe căi clandestine un membru în Marea Britanie, în speranța că acesta va găsi un loc de muncă bine remunerat.