Unul dintre reactoarele centralei atomoelectrice bulgare de la Kozlodui a fost deconectat de la reţea vineri, la ora locală 01:16, în urma activării sistemului său de protecţie de urgenţă, dar autorităţile bulgare dau asigurări că nu este vorba despre o avarie şi nu există niciun pericol, relatează agenţiile BTA şi EFE, preluate de Agerpres.

Centrala nucleara de la Kozlodui, BulgariaFoto: Agerpres

Sistemul de oprire de urgenţă al Unităţii 5 a centralei a fost activat în timpul operaţiunilor de rutină. Nu se înregistrează modificări ale nivelului normal de radiaţii, precizează centrala într-un comunicat. Reactorul urmează să fie repornit către sfârşitul zilei, în timp ce Unitatea 6 a centralei operează normal.

Ministrul bulgar al energiei, Temenuzka Petkova, a declarat postului bTV că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă şi nici nu există vreun pericol pentru populaţie sau pentru mediu.

Bulgaria îşi acoperă o treime din necesarul de energie electrică cu ajutorul celor două reactoare de la Kozlodui, centrala de concepţie sovietică realizată în anii '70 şi pe care guvernul de la Sofia doreşte să o extindă.