Secţia pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a avizat joi și i-a trimis președintelui Klaus Iohannis cererile de pensionare pentru 45 de magistraţi. De la începutul anului, peste 70 de procurori și judecători au cerut să se pensioneze, în contextul în care noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat în prima sa conferință de presă că vrea creșterea vârstei de pensionare a magistraților. Ulterior, el a renunțat la această idee.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secția de judecători a CSM a avut pe ordinea de zi a ședinței de joi cererile de pensionare a 49 de judecători și a aprobat solicitările a 45 dintre ei. Aceste cereri sunt trimise pentru emiterea decretului președintelui Klaus Iohannis.

Primul pe listă este judecătorul Horia Șelaru de la Înalta Curte de Casație și Justiție, despre care luju.ro scria că este un apropiat al fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Șelaru a făcut parte din completul de judecători care, în 30 iunie 2016, a dispus achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al BCCO Alba Iulia și actual prefect al Capitalei, în dosarul în care era acuzat de mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare.

Printre judecătorii a căror pensionare a fost avizată de CSM este și Simona Neniță de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea a făcut parte din completul de trei judecători care a decis în mai 2014 să mențină decizia Parchetului General de a nu începe urmărirea penală pentru plagiat împotriva premierului de atunci Victor Ponta. Nenință este soția avocatului Mihai Dinu, care l-a reprezentat în instanță pe fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție. Judecătoarea Simona Neniță este și cea care a respins contestația fostului procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu față de ordonanța prin care a fost plasat sub control judiciar.

O altă judectătoare care a cerut să se pensioneze este Carmen Chirilă de la Tribunalul Neamț. Potrivit CSM, în cazul acesteia Secția de judecători a decis "suspendarea analizării cererii de pensionare, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare" împotriva acesteia.

Judecătoarea a scris în sentințele pronunțate că purtarea măștii în sala de judecată ar reprezenta ”o îngrădire a accesului la justiție prin imposibilitatea identificării părților de către complet”, scrie clujust.ro. Potrivit clujust.ro, aceste aprecieri au fost făcute de judecătoarea Carmen Elena Chirilă (fostă Păduraru) de la Tribunalul Neamț, în sentințele pronunțate de aceasta în jurul datei de 30 iunie, la scurt timp după Decizia Curții Constituționale din 25 iunie, prin care prevederile de atunci din Legea 55/2020 privind carantina și autoizolarea au fost declarate neconstituționale.