Unchiul matern al vicepreședintelui american Kamala Harris intenționează să-i facă o vizită la Casa Albă pentru a o felicita personal pentru reușita istorică de a deveni prima femeie de origini afro-americane și asiatice care ocupă această înaltă poziție la Washington. Unchiul spune că va face acest gest după ce se va vaccina împotriva noului coronavirus, relatează Reuters.

Kamala HarrisFoto: Michele Eve Sandberg / SplashNews.com / Splash / Profimedia

De altfel, India a sărăbătorit succesul politic al lui Harris, fiica unei cercetătoare indiene în domeniul oncologic și al unui tată jamiacan. Părinții ui Harris s-au cunoscut în California, unde au studiat în anii 1960.

Unchiul matern al vicepreședintelui SUA, Gopalan Balachandran, trăiește în Delhi și este specilist pe probleme de apărare. Acesta a declarat că s-a bucurat foarte mult să o audă pe Kamala Harris invocând-o adesea pe mama ei în discursurile politice.

"E un bun orator. Nu a fost nicio surpriză, a menționat-o pe mama ei, așa cum face adesea. Am fost fericit să o aud”, a declarat unchiul.

Bărbatul în vârstă de 79 de ani ar fi dorit să participe la ceremonia de inaugurare din Washington DC și a precizat că ar dori să sărbătorească personal cu ea acest moment unic odată ce va putea călători în siguranță.

”Sperăm să devină președintele SUA”

Rudele din India s-au adunat miercuri în jurul televizorului pentru a o urmări cum depune jurământul la Capitoliul american, în cadrul ceremoniei de Inaugurare, însă au de gând să meargă cu toții în America, peste patru ani, dacă va ajunge ”numărul unu”. Cel puțin așa scrie cotidianul Deccan Herald.

Prima femeie care ocupă fotoliul de vicepreședinte al SUA, prima femeie de origine afro-americană și asiatică ce reușește această performanță, s-a născut în California, însă mama ei, cercetător în domeniul cancerului de sân, a dus-o de mai multe ori în excursii în India, în perioada copilăriei.

”Îmi doresc să facă o treabă atât de bună încât, peste patru ani, să devină automat candidatul nominalizat de democrați și să câștige alegerile prezidențiale”, a spus unchiul ei Gopalan Balachandran, citat de AFP.

Acesta a mai spus că va merge să o vadă după ce se va vaccina împotriva noului coronavirus.

Focuri de artificii în sat

Fiica unchiului Sharada Balachandran Orihuela, profesoară de limba engleză la Universitatea din Maryland, a fost la cereomina de Inaugurare, fiind de altfel suprinsă în unele fotografii de la eveniment alături de noul vicepreședinte american.

Momentul a fost celebrat cu artificii și în satul indian de unde se trag rudele mamei sale, Thulasendrapuram, în statul Tamil Nadu, oamenii aplaudând și ovaționând atunci când Kamala Harris a depus jurământul de credință.

Presa din India a vorbit despre victroia lui Harris ca despre un model de succes al indienilor din diaspora. "Namaste Madame Vice President" (Namaste, domana vicepreședinte) a titrat cotidianul Deccan Herald, în timp ce ”The Times of India” a remarcat victoria lui Harris asupra sexismului și rasismului, victorie ce va face istorie. .