Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri seară că dacă rata cazurilor de COVID-19 rămâne sub 3 la mia de locuitori vor fi relaxate o parte dintre restricții, cu intrare în vigoare de sâmbătă de la ora 00.00. Carantina de noapte nu va fi ridicată. La fel, magazinele se vor închide la ora 21.00.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Traian Berbeceanu a explicat că rata de infectări, care miercuri a coborât sub 3 la mie, trebuie să se mențină la acest nivel încă două zile pentru a se putea relaxa restricțiile.

"Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu, miercuri seară, la Digi24.

El a spus că relaxarea măsurilor va putea intra în vigoare de sâmbătă, de la ora 00.00.

Este vorba despre:

  • permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor"
  • redeschiderea activităților "la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;
  • permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Întrebat despre programul magazinelor, restricționat acum până la ora 21.00, Berbeceanu a spus că aceasta este o măsură decisă prin hotărâre de guvern prin care a fost stabilită starea de alertă și CSUB nu poate interveni.

"Cred că este absolut necesar să respectăm în continuare normele de siguranţă şi măsurile sanitare pentru ca într-un viitor cât mai apropiat să putem să beneficiem de relaxări mai generoase ale acestor restricţii”, a mai spus Berbeceanu.

Dacă rata de infectare în Capitală rămâne sub 3 la mie, din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, școlile se vor redeschide în scenariul galben.

Întrebat dacă sunt pregătite școlile din București pentru acest scenariu, prefectul a răspuns: "Da, cred că sunt pregătite, pentru că anunțul președintelui a fost cu mai multe zile în urmă. Scenariul va intra în vigoare din 8 februarie și mai au timp să facă pregătiri".

În localitățile din scenariul galben, vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, adică din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor face în continuare ore online.

Miercuri, Bucureștiul a intrat în „zona galbenă” de COVID-19, rata de infectare scăzând sub trei cazuri la mia de locuitori. Incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, raportată miercuri, este de 2,96, față de 3,22 cu o zi înainte.