Actul normativ privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi adoptat în guvern până la sfârșitul lunii februarie, a anunțat vicepremierul Dan Barna, la finalul ședinței de guvern în care a fost adoptat un memorandum ce prevede un calendar pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Dan BarnaFoto: Adi Iacob / HotNews

Barna a spus că "MCV-ul a devenit un fel de fata morgana" - vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate.

Prin memorandumul adoptat miercuri de guvern s-a decis ca până la finalul lunii februarie să fie aprobată de către Executiv desfiinţarea SIIJ, care "a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii", astfel încât să fie îndeplinită una dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european, a susținut Dan Barna.

El a mai afirmat că un alt obietiv este ca la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel puţin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor justiţiei şi trimiterea acestora în Parlament, pentru vot în procedură de urgenţă, pentru a fi îndeplinite și acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările şi solicitările GRECO, "astfel încât ridicarea MCV-ului să devină o realitate pentru România".

El a adăugat că ridicarea MCV este un obiectiv al Guvernului şi reprezintă un pas "necesar şi obligatoriu" în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen.

Cîțu: Este un calendar ambițios pentru finalizarea MCV, încercăm până în iunie

Premierul Florin Cîțu a spus că vor fi făcute demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

  • "Este un angajament politic al acestei coaliţii şi vom face demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, bineînţeles, este vorba despre legislaţia din domeniul Justiţiei. Acest memorandum arată clar un calendar din partea Guvernului, împreună cu Parlamentul, cu coaliţia din Parlament, pentru a rezolva această problemă. (...) Este un lucru foarte important, acest Guvern şi-a asumat şi această coaliţie de guvernare şi-a asumat rezolvarea MCV-ului în baza recomandărilor. Este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie ", a declarat Cîţu, la Palatul Victoria.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizare a reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată, iar CE a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV). Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, care conțin evaluarea situației și recomandări către autoritățile române.