Polițiștii fac percheziții, miercuri, în București și în județul Ilfov, într-un dosar privind demolarea unui imobil dintr-o zonă protejată din sectorul 1 al Capitalei. Au loc percheziții și la Oficiul de Cadastru al Sectorului 1, iar dosarul vizează infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare. Este vorba despre demolarea unei celebre clădiri de la intersecția bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Visarion, construită în urma cu aproape 100 de ani după planurile arhitectului Ion Berindei. Imobilul a fost demolat în 2018, în loc fiind construit un bloc.

Visarion 8Foto: Hotnews

Conform Poliției Române, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac 9 percheziții domiciliare, în București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se fac cercetări cu privire la infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării și executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare, toate în legătură cu demolarea ilegală a unui imobil situat în centrul municipiului București, într-o zonă protejată construită.

Potrivit sursei citate, vor fi puse în aplicare 6 mandate de aducere, iar suspecții vor fi duși la sediul poliției în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acestora.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că în acest dosar au loc percheziții și la Oficiul de Cadastru al Sectorului 1 și la Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București.

Ancheta vizează demolarea unui imobil din strada Visarion nr. 8, în locul căruia a fost ridicat un bloc, au adăugat sursele citate.

Este vorba despre celebra clădire care se afla la intersecția bulevardului Lascăr Catargiu din Capitală cu strada Visarion, un simbol al luptei pentru salvarea patrimoniului construit, care a fost demolată în primăvara lui 2018.

Imobilul, construit în urmă cu aproape 100 de ani după planurile arhitectului Ion Berindei, se afla într-o stare decentă în urmă cu 17 ani, însă de atunci a fost lăsat în paragină, demolat parțial în mod ilegal, iar în final, pereții rămași au fost furați bucată cu bucată, proprietarii neasigurând paza.

HotNews.ro a scris în martie 2018 că aceștia și-au manifestat tot timpul dorința de a demola clădirea și a construi un bloc în loc, însă nu au primit aprobările necesare de la Primăria Capitalei, deoarece imobilul face parte din zona protejată. Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Inspectoratul de Stat în Construcții au fost tot timpul spectatori și nu au luat nicio măsură reală pentru protejarea clădirii.

CITEȘTE ȘI: Celebra cladire de pe strada Visarion 8, construita in urma cu circa 100 de ani dupa planurile arhitectului Berindei, a disparut furata bucata cu bucata