Procurorii DIICOT au făcut, marţi, 23 de percheziţii în judeţele Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la locuințele unor persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc. Conform procurorilor, suspecţii vindeau, inclusiv online, produse cu concentraţie maximă de Tetrahidrocannabinol, inoculând ideea că ar fi legale şi benefice pentru sănătate.

Perchezitii DIICOTFoto: Captura YouTube

Potrivit DIICOT, în cursul anului trecut mai multe persoane au vândut, prin diverse firme, produse care conțineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanță psihotropă, biosintetizată de planta cannabis.

Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis, iar cannabis-ul este un drog de risc.

Procurorii spun că în cursul anului trecut în România au început să funcționeze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera benefice. Prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul on line, foloseşte drept siglă planta de cannabis.

În timp ce modalitatea de prezentare îmbracă forma unei plante care creează aparenţa unei similitudini cu magazinele de droguri permise (spre exemplu în anumite zone din Olanda), furnizorii promovează produse care au o concentraţie maximă de 0,2% THC, despre care inoculează ideea că ar fi admisă de legislaţia europeană, conform DIICOT.

În prezent, în România nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare care conţin diferite componente/derivate ale plantei cannabis sativa (seminţe, ulei, făină), nici limite minime/maxime permise sau niveluri de consum zilnic care să fi fost stabilite/însuşite pentru conţinutul de CBD şi THC al produselor alimentare (inclusiv suplimentele alimentare). Conţinutul autorizat de THC de 0,20% se aplică plantei de cannabis (cultivată în mod autorizat), nu produsului finit rezultat din aceasta. Nu există, de asemenea, nici reglementări la nivelul Uniunii Europene care să permită comercializarea de produse din cânepă cu conţinut de THC, indiferent de concentraţie.

„În consecinţă, orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale”, arată DIICOT.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe produse alimentare pe bază de cânepă, aproximativ 400 de grame de cannabis, ciuperci halucinogene, 7 comprimate de ecstasy, precum și sumele de 7.500 de euro și 7.900 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi duse la audieri 11 persoane.