Dr. Adrian Marinescu răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19. De ce imunitatea naturală nu îmi dă perioada de protecție pe care mi-o dă un vaccin realizat în laborator?

de A.T.     HotNews.ro
Marţi, 19 ianuarie 2021, 12:27 Actualitate | Esenţial


Adrian Marinescu
Foto: MedLife.ro
De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează un vaccin? Există vreun risc de alterare al ADN-ului uman? Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19, explicând contraindicațiile și reacțiile adverse și ce diferențe există între imunitatea naturală și cea obținută prin vaccin, în cadrul webinarului MedLife despre vaccinare.

De ce este important să ne vaccinăm?

Dr. Adrian Marinescu: Pentru că este important să nu ne îmbolnăvim, este important să scăpăm de pandemie și pentru că, din păcate, nimeni nu știe dinainte dacă va face o formă ușoară, nu există nicio garanție. Poate suntem vulnerabili și nu știm. Din păcate, nu avem vreo variantă care să fie superioară vaccinării și nu vorbim doar de SARS-CoV-2, dacă ne uităm în ultimele sute de ani acesta a fost rolul vaccinului. Deci, avem nevoie de vaccin.

Cum funcționează, în general, un vaccin?

Dr. Adrian Marinescu: Ca o discuție principială, cele mai multe dintre vaccinuri funcționează prin faptul că mesajul pe care îl da vaccinul duce la formarea de anticorpi și organismul lupta cu cele mai multe microorganisme, vorbim despre obținerea de anticorpi.

Ce trebuie să înțelegem este că cele două vaccinuri pe care le avem la dispoziție astăzi, vaccinul BioNTech Pfizer și vaccinul Moderna, au un principiu foarte simplu: este vorba de ARN mesager. Tehnica nu este atât de nouă, sunt peste 10 ani de când se folosește.

Ce înseamnă ARN mesager?

O mica bucățică din ARN-ul virusului vine și da un mesaj organismului că trebuie să producă proteina spike. Ce face acea proteina spike? Este acel pintene sau sabie sau iatagan sau cum vreți să-i spuneți prin care virusul ar intra în celulă și ar ajunge practic să ne facă rău.

Acest mesaj spune organismului să producă anticorpi, iar acești anticorpi sunt soldățeii care ne vor ajuta să putem lupta pe cei mai mulți dintre noi la un moment dat, când vom avea o agresiune din partea virusului.

Exista mai multe suspiciuni care circulă în spațiul public cu privire la modul în care funcționează vaccinul și afectează ADN-ul uman. Există vreun risc de alterare al ADN-ului uman?

Dr. Adrian Marinescu: Nici vorbă. Acel fragment de ARN nu se integrează, nu interacționează cu ADN ul. Rămânem cu aceleași gene pe care le aveam înainte, că sunt bune, că sunt rele, nici nu întinerim, nici nu imbătrânim. Este un mesaj transmis organismului să producă anticorpi, atât, altceva nu face în niciun fel. Nu trebuie să facem vreo legătură între ARN și ADN.

În momentul în care auziti astfel de informații, să vă uitați la bazele științifice pe care le are persoana și să o întrebați "pe ce te bazezi, ai studii în spate?". Dacă nu are niciun argument, de niciun fel, ar trebui sa mă orientez să caut alte surse care sunt mai credibile și alți oameni care au ceva de spus.

Ce tipuri de vaccinuri se administrează în România?

Dr. Adrian Marinescu: În momentul de față sunt sunt 2, BioNTech Pfizer și Moderna, care se bazează pe aceeași tehnică de ARN mesager.

Diferențele nu sunt semnificative pentru noi care ne vaccinăm, este vorba de stabilitate la transport, zonele unde se ajunge greu. Este important că autoritățile pot alege cea mai bună variantă ca vaccinul să ajungă în condiții optime la destinații.

Sunt circa 50 de vaccinuri care așteaptă să treacă acele etape de validare, foarte probabil că vom avea și a treia varianta în curând.

Este bine sa avem cat mai multe similare dintr-un considerent simplu: pentru ca România are nevoie de multe doze în scurt timp.

Dacă am avea posibilitatea să alegem, putem spune că un vaccin e mai bun decât celălalt?

Dr. Adrian Marinescu: Eficacitatea este de 95 versus 94, dacă ne uităm la profil de siguranță chiar și la cât durează imunitatea nu exista diferențe considerabile. Oricum experiența concretă cu oamenii care deja se vaccinează, milioane de oameni, ne va arăta foarte clar și aceste date de comparație în viitorul care vine.

Siguranța vaccinurilor. Cât de sigure sunt?

Dr. Adrian Marinescu: În momentul în care venim cu argumente legate de reacții adverse, dacă vă uitați la prospecte, aspirina, antiinflamatoarele, paracetamolul au reacții adverse care există în plan practic, hemoragii digestive la aspirina, afecțiuni hepatice la prea mult paracetamol. Nu există medicament fără efecte adverse.

Din fericire, tehnica ARN mesager are avantaj. Spre deosebire de vaccinul clasic, în această variantă avem mai puține reacții adverse și contraindicații, din datele până la acest moment.

Nu exista vaccin care să nu aibă rarisim și efecte adverse notabile. Sunt milioane de oameni vaccinați în lume și, din fericire, reacțiile adverse notabile sunt foarte rare, lucruri care se pot vedea, este transparent, se poate verifica de către oricine.

Recomandări înainte de vaccinare

Dr. Adrian Marinescu: În primul rand, procentul celor care își doresc vaccinare acum este mai mare decât la început, veți vedea că acest procent va crește.
 • Nu sunt lucruri speciale pe care trebuie sa le facem.
 • Nu se recomanda analize anterior.
 • Nu este necesar testul PCR înainte de vaccinare.

Dacă ar fi cineva asimptomatic, nu-l încurcă cu ceva vaccinul, va fi un dublu mecanism prin care va obține acești anticorpi.

E adevărat că la orice vaccin exista precauții, de exemplu, excesul de alcool nu e bun oricum.

Care sunt contraindicațiile?

Dr. Adrian Marinescu: Contraindicații sunt foarte puține:

 • Dacă am simptomatologie acută, nu mă voi vaccina. Amân până rezolv problema respectivă, poate am cu totul alta infecție.
 • Alergia la componentele vaccinului. E puțin probabil ca cineva să știe că e alergic la ARN Mesager, totuși, sunt niște excipienți cum ar fi etilenglicolul, diverse cloruri de sodiu potasiu. Dacă este o alergie tintită, atunci trebuie sa fie o precauție.

Sunt alergic la un medicament, ambrozie aliment, mă pot vaccina?

Această situație nu joacă niciun rol, nu mă încurca în niciun fel.

Dacă sunt o persoana polialergică, am avut șoc anafilactic, am alergii importante, anunț centrul de vaccinari, voi fi monitorizat și urmărit cu atenție.

Ce reacții secundare apar cel mai des în urma vaccinării?

Dr. Adrian Marinescu: Este exact ce se întâmplă la toate vaccinurile, cand vorbim despre injecție, ușoare reacții la locul de injectare, însă nu e o regula. Eu, de exemplu, nu am avut.
 • Durere,
 • Roseața,
 • Umflatura.
Durerea poate persista 2,3 zile. Mai rar se întâmplă să fie o simptomatologie generală cu febră, dureri de cap, dureri articulare, dar nu pun viața pacientului în pericol.

Bineînțeles că toate aceste reacții adverse nu sunt doar atent monitorizate, ci și raportate la medicul de familie, pe site-ul oficial și dacă avem o problemă care nu suferă amânare, apelăm 112.

Sunt persoane care se pot vaccina și persoane care nu se pot vaccina?

Dr. Adrian Marinescu: Întotdeauna sunt și persoane care nu se pot vaccina, ca la orice vaccin:

- cei care au alergii țintite către componentele vaccinului,
- cei care au simptomatologie acută,
- cei care la un moment dat sunt cu teren oncologic, tratamente cu citostatice poate ca nu sunt echilibrați în acest moment, nu e vorba ca ar face rău vaccinul, dar nu va fi eficient.

De aceea, fiecare situație trebuie discutată cu medicul curant și trebuie urmărită. Cei care au probleme de coagulare pot să-și facă vaccinul, dar există niște precauții, trebuie urmăriți.

După ce ne-am vaccinat, mai este necesar sa respectăm regulile (masca, dezinfectare, distanțare) în continuare?

Ne-am dori ca răspunsul sa fie nu, însă rezolvarea va veni, dar va veni treptat. În primul rand, imunizarea trebuie să fie la nivel de masă, ori acum vaccinații sunt o minoritate. Vor veni treptat măsurile de relaxare. Este greu de spus cate măsuri de relaxare vor veni din vara, dar vaccinarea va însemna în final încheierea pandemiei.

Dacă mă vaccinez, mai pot lua virusul?

Dr. Adrian Marinescu: Chiar dacă te-ai vaccinat, există riscul de a mai lua virusul, pentru ca poate intra în căile respiratorii, dar rămâne la nivelul de intrare, multiplicarea este redusă, riscul sa infectez pe cel de langa mine va fi mai mic. Este mai mic riscul, dar nu înseamnă ca e zero. Este și motivul pentru care purtăm masca și trebuie sa avem vaccinare extinsă.

Dacă ne vaccinam, nu va exista presiune pe sistemul medical, riscul de complicații și transmiterea vor fi reduse și circulația virusului va scade pas cu pas.

Există întrebări privind dezvoltarea vaccinului, pentru ca în mod normal durează și 10 ani și aici s-a reușit într-un timp foarte scurt.

Aceste lucruri sunt lămurite. În primul rand, în condiții de epidemie sunt resurse financiare umane și de timp fără precedent, este cu totul ieșit din comun.

Să nu uităm că din aceasta familie de coronavirusuri au fost membri mai vechi, SARS și MERS, care au fost studiați. La acel moment nu s-a ajuns la vaccin, pentru ca nu era pandemie, dar acele informații au fost folosite și au ajutat mult la grăbirea procesului de producere a vaccinului.

Este o tehnică care presupune rapiditate în obținerea unui vaccin.

Suntem norocoși pentru că nimeni nu știa că îl vom obține și normalitatea pe care o vedem în fața nu ar fi existat fără acest vaccin.

Dacă am fost infectat, mai este necesara vaccinarea?

Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranța. Din păcate, imunizarea prin vaccinare este mai lungă. Prin imunizarea prin boala am o garanție pentru cel puțin 3 luni, acestea sunt datele, prin vaccin, minim 6 luni, probabil mai mult și atunci am nevoie de un răspuns imun întărit. Nu se face în momentul infecției active. Deci, mă pot vaccina pentru a avea un titru mai bun de anticorpi, care să mă protejeze mai bine pe viitor.

Imunitate naturală versus imunitate prin vaccin. De ce imunitatea naturală nu imi da perioada de protecție pe care mi-o dă un vaccin realizat în laborator?

Dr. Adrian Marinescu: Așa cum oamenii sunt diferiți și microorganismele sunt diferite. Sunt cazuri când imunitatea prin boala e puternică, de exemplu la bolile copilăriei, dar la acest virus nu se întâmplă așa. Din toate datele pe care le avem, se întâmplă exact invers, imunitatea prin vaccin este mai mare decât cea dobândită și atunci avem nevoie de un mecanism dublu de protecție.

Vaccinarea și călătoriile

Dr. Adrian Marinescu: Sunt mai multe aspecte. Statutul de vaccinat, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie o impunere. Cred că vor avea variante și cei care nu doresc să se vaccineze. Dacă vreau să merg într-o anumită țară în scop turistic sau pentru business, să am variante mai multe, testul PCR, fără impunere și obligativitate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13669 vizualizari

 • -8 (24 voturi)    
  Medicii raspund doar la anumite intrebari? (Marţi, 19 ianuarie 2021, 12:31)

  Gryphus [utilizator]

  Ca am si eu cateva intrebari:

  - cat dureaza imunitatea?
  - mai poti transmite covid dupa ce te vaccinezi
  etc
  • +12 (16 voturi)    
   Daca ati citi articolul... (Marţi, 19 ianuarie 2021, 12:51)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ...ati vedea ca a raspuns la intrebarile respective
  • +12 (14 voturi)    
   iti raspunde, draga (Marţi, 19 ianuarie 2021, 13:00)

   norocel [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   si cititorii citesc doar ce vor sa citeasca >)))

   zice omul clar ca imunitatea dureaza minim 6 luni de la vaccin si minim 3 luni dupa boala si ca poti lua virusul ca e la mintea gainii ca tot iti poate intra nas, gura, dar ai protectie si cu citat " Chiar dacă te-ai vaccinat, există riscul de a mai lua virusul, pentru ca poate intra în căile respiratorii, dar rămâne la nivelul de intrare, multiplicarea este redusă, riscul sa infectez pe cel de langa mine va fi mai mic. Este mai mic riscul, dar nu înseamnă ca e zero. Este și motivul pentru care purtăm masca și trebuie sa avem vaccinare extinsă.:
   • +2 (14 voturi)    
    Daca imunitatea dureaza 6 luni ne vaccinam iar? (Marţi, 19 ianuarie 2021, 14:07)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui norocel

    a raspuns dar nu clar

    "riscul sa infectez pe cel de langa mine va fi mai mic. Este mai mic riscul, dar nu înseamnă ca e zero."

    raspunsul asta nu ma ajuta cu nimic, putea la fel de bine sa spuna NU STIU.
    • +2 (10 voturi)    
     Pe tine... (Marţi, 19 ianuarie 2021, 14:51)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     ....in mod clar, acest raspuns nu are cum sa te ajute.
     Si nici altceva ! Orice altceva !
   • +2 (8 voturi)    
    superb (Marţi, 19 ianuarie 2021, 14:58)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui norocel

    Minim 3 luni dupa boala
    Minim 6 luni de la vaccin.
    Daca dupa boala ai 11 luni imunizare si dupa vaccin ai 7 , textul de mai sus e ok, dar daca citesti doar primele 2 randuri tinzi sa crezi ca e mult mai ok prin vaccin.
    Tinand cont ca vaccinul a aparut de putin timp (pentru tot poporul) vreau sa vad peste 1 an cum sta treaba.
  • -3 (13 voturi)    
   frate... (Marţi, 19 ianuarie 2021, 13:16)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   da' te ramolesti pe zi ce trece...
   • -2 (10 voturi)    
    Nu-i adevarat ! (Marţi, 19 ianuarie 2021, 14:52)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui festina

    Nu e nicio o schimbare, e asa din nastere.
  • +7 (9 voturi)    
   pai ti-a raspuns...stii sa citesti? (Marţi, 19 ianuarie 2021, 13:18)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   - cat dureaza imunitatea?
   "imunizarea prin vaccinare este mai lungă. Prin imunizarea prin boala am o garanție pentru cel puțin 3 luni, acestea sunt datele, prin vaccin, minim 6 luni"

   - mai poti transmite covid dupa ce te vaccinezi?
   "riscul sa infectez pe cel de langa mine va fi mai mic. Este mai mic riscul, dar nu înseamnă ca e zero."
   • 0 (8 voturi)    
    Stie (Marţi, 19 ianuarie 2021, 14:52)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Si la ce-i foloseste ?
 • +2 (6 voturi)    
  Daca cineva a facut o forma usoara de boala, (Marţi, 19 ianuarie 2021, 13:13)

  D-or [utilizator]

  urmatoarele infectari, presupunind ca inca nu s-a vaccinat, vor produce simptome mai slabe sau mai puternice?
  • -5 (9 voturi)    
   Alea.... (Marţi, 19 ianuarie 2021, 15:01)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ....de weekend sunt intotdeauna mai usoare.
   Cele de luni sunt inca si mai usoare, ca deh! nici virusului nu-i plac inceputurile de saptamana.
   Dar alea facute de marti incolo, pana vineri pana pe la 12-13, sunt cele mai nasoale !

   Oricum, raspunsul meu nu e complet daca nu esti atent si la fazele lunii.

   P.S. Vezi ca fac aritmeticienii din Galati si niste cursuri misto , despre o stiinta noua ! Sigur ajuta si astea la ceva !

   Sanatate !
 • +12 (12 voturi)    
  decent (Marţi, 19 ianuarie 2021, 15:21)

  rmos [utilizator]

  a fost o expunere onesta, cu putine inexactitati (nu stiu daca voite). de exemplu:
  - "Prin imunizarea prin boala am o garanție pentru cel puțin 3 luni, acestea sunt datele, prin vaccin, minim 6 luni, probabil mai mult". de fapt sunt suficiente studii care arata ca imunizarea prin infectare induce o protectie de calitate si de durata. de exemplu: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03207-w . imunizarea naturala, chiar daca produce cantitativ mai putini anticorpi, acestia sunt mai calitativi si acopera zone mai extinse fata de cei produsi prin vaccinare. vaccinarea nu prea are cum sa induca semnificativ productia de anticorpi IgA, cu protectie mucosala, la reinfectare, asa cum induce imunizarea prin infectare naturala.
 • +8 (16 voturi)    
  3 luni (Marţi, 19 ianuarie 2021, 15:37)

  an_drei [utilizator]

  https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/06/science.abf4063
  Datele recente nu vorbesc despre 3 luni imunitate, ci din contra este de minimum 8 luni pentru ca doar atat a trecut de cand se monitorizeaza. Se estimeaza ca va fi aproape 2 ani daca nu apar tulpini mai ciudate.

  Daca era doar de 3 luni, era plina lumea de reinfectati. Momentan sunt foarte rare cazurile de reinfectare.

  Dar nu e bine sa punem vaccinul in umbra inferioara pentru ca el e cu mult superior.

  Nu inteleg de ce va grabiti sa vaccinati pe cei ce deja au o anumita doza de imunitate cand sunt atatea categorii vulnerabile plus ca se doreste a atinge acea 60-70% imunizare colectiva. Pe directia aceasta peste 6 luni ii veti vaccina tot pe cei ce s-au vaccinat deja..
  • 0 (8 voturi)    
   Nu te obligă nimeni. (Marţi, 19 ianuarie 2021, 16:01)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Nu înțeleg preocuparea ta,că,de ce se vaccinează alții.Pentru-că vor.
 • +3 (7 voturi)    
  De ce nu ar putea fi tocmai invers ? (Marţi, 19 ianuarie 2021, 17:29)

  jescu [utilizator]

  "imunitatea prin vaccin este mai mare decât cea dobândită". Conform invatamintelor din articolul curent as intreba si eu pe ce studii stiintifice se bazeaza ? Cate persoane s-au vaccinat de mai mult de 3 luni (adica inainte de jumatatea lui octombrie 2020) ca sa putem afirma cu certitudine asta ? Cat de mare e esantionul ? Pe de alta parte n-am auzit de nici un mort de Covid, sa sa ajunga macar pe oxigen, de la a doua infectare, si au fost milioane de infectati in primavara.
 • +5 (7 voturi)    
  Câți au murit de Covid-19 la reinfectare? (Marţi, 19 ianuarie 2021, 18:43)

  Rower [utilizator]

  1) Cate persoane au murit în lume, sau într-un stat oarecare unde exista date, la a doua infectare?

  2) Ce studiu, altul decât cel al firmei producătoare, demonstrează ca vaccinul Pfizer imunizează pentru măcar 6 luni?

  3) Exista o cercetare ( vezi:
  https://blogs.bmj.com/bmj/2021/01/04/peter-doshi-pfizer-and-modernas-95-effective-vaccines-we-need-more-details-and-the-raw-data/ ) care arata ca eficienta Pfizer nu este mai mare de 29%. Este vorba de un fals?!

  4) Unde sunt studiile pe care se bazează răspunsurile la întrebările din articol?
 • +2 (4 voturi)    
  Imunitatea medie/maxima prin boala (Marţi, 19 ianuarie 2021, 21:56)

  mmagic [utilizator]

  Inteleg ca daca te imbolnavesti imunitatea minima este 3 luni prin boala si minim 6 luni prin vaccin.

  Dar lipsesc rapsunsurile la 4 intrebari la fel de importante:
  1. Cat este imunitatea maxima prin boala?
  2. Cat este imunitatea medie prin boala?
  3. Cat este imunitatea maxima prin vaccin?
  4. Cat este imunitatea medie prin boala?

  Abia apoi putem spune fara urma de indoiala ca imunitatea prin boala este inferioara imunitatii prin vaccin.
 • 0 (6 voturi)    
  Ce alt vaccin mRNA a dat rezultate înainte de 2020 (Marţi, 19 ianuarie 2021, 23:20)

  Rower [utilizator]

  Ce alte vaccinuri tip mRNA (ca Pfizer anti Covid-19) au mai dat rezultate foarte bune înainte de 2020? Pentru imunizarea împotriva căror boli au fost folosite?
 • +2 (4 voturi)    
  @Rower - o căutare rapidă spune că nu există altul (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:23)

  hic sunt leones [utilizator]

  Am găsit un articol publicat în 2018 de CE care spune că vaccinurile cu ARNm trebuie aprobate, niște studii despre tehnologie, articole despre domeniile vizate (în special oncologia - pacienții cu cancer) și cam atât.
  Bazându-mă pe datele publice, pot spune că vaccinurile ARN poate s folosesc de 10 ani, însă pe om au fost folosite doar în teste, niciodată (sau fără să avem date importante) până acum pentru publicul larg.
  A nu se înțelege că mă poziționez împotriva lor ci mă interesează ca lumea să știe informația exactă (dacă dl doctor o ascunde dintr-un motiv care mie îmi scapă).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by