Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat marți centrele de vaccinare împotriva COVID-19 amenajate la Romexpo, el spunând că acolo vor putea fi vaccinate în jur de 3.000 de persoane pe an. "Sunt foarte bucuros să constat că atmosfera se schimbă și foarte multă lume dorește să se vaccineze", a afirmat șeful statului. El a avertizat că doar vaccinarea nu rezolvă pandemia, fiind nevoie în continuare de respectarea regulilor sanitare.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Iohannis a fost așteptat la Romexpo de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și de primarul sectorului 1, Clotilde Armand, și de prefectul Capitalei.

Declarațiile președintelui, după ce a vizitat centrele de vaccinare de la Iohannis:

  • Am vizitat cel mai mare centru de vaccinare, care este amenajat aici, la Romexpo. O realizare notabilă, îi felicit pe cei care s-au implicat pentru a realiza acest centru – Primăria de sector, Prefectura, DSP și toți ceilalți care au înțeles că este nevoie aici, în București, de un centru mare de vaccinare.
  • Sunt foarte bucuros să constat că atmosfera în general se schimbă și foarte multă lume dorește să se vaccineze. Este o schimbare pe care o salut în mod explicit, o schimbare de atitudine, și, în săptămânile și lunile următoare, cum vor veni tot mai multe doze de vaccin, tot mai multă lume va beneficia efectiv de serviciul de vaccinare.
  • Aici, la acest centru, vor putea să fie vaccinate până la 3.000, poate chiar 4.000 de persoane pe zi. În această săptămână deja centrul începe efectiv, cum foarte multe centre în toată țara încep în aceste zile să funcționeze. Vor crește gradual capacitatea, așa cum vor veni din ce în ce mai multe doze de vaccin, și noi avem cu toții speranța ca până în vară să avem suficiente persoane vaccinate pentru a termina cu această pandemie.
  • Însă vreau și cu această ocazie să atrag atenția publicului: vaccinarea singură nu rezolvă pandemia! Până când vom avea foarte mulți oameni vaccinați, este nevoie de respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor impuse.
  • Ne dorim cu toții să ne întoarcem cât se poate de repede la o viață normală, dar acest lucru este posibil dacă, pe de o parte, respectăm restricțiile, pe cealaltă parte, un număr important, 60-70% din populație trebuie să fie vaccinată și atunci, dacă facem lucrurile așa cum trebuie, poate deja în această vară să ne întoarcem la o viață normală.

La Complexul Expoziţional Romexpo sunt 12 centre cu 64 puncte de vaccinare, amenajate în Pavilionul C2.

Vineri, la începutul celei de a doua etape de vaccinare, în Bucureşti au fost 7 centre de vaccinare.

Potrivit informațiilor transmise luni de Prefectura Capitalei, Comitetul pentru Situații de Urgență București a aprobat schimbarea destinației următoarelor spații în centre de vaccinare:

  • 1. Complexul Expozițional Romexpo, B-dul Mărăști nr. 65-67 - 12 centre cu 64 puncte de vaccinare;
  • 2. Centrul de zi Sfânta Maria, Str.Oituz nr. 9 - 1 centru cu 5 puncte de vaccinare;
  • 3. Centrul de Îngrijire și Găzduire Neghiniță, Str. Viitorului nr.54 - 1 centru cu 4 puncte de vaccinare;
  • 4. Circul Metropolitan, Aleea Circului, nr. 15 - 3 centre cu 14 puncte de vaccinare;
  • 5. Centrul cultural Eminescu, Parcul Național - 1 centru cu 3 puncte de vaccinare;
  • 6. Palatul Național al Copiilor București, B-dul Tineretului nr.8-10 - 2 centre cu 8 puncte de vaccinare;
  • 7. Grand Arena Mall, B-dul Metalurgiei nr 12-18 - 2 centre cu 6 puncte de vaccinare;
  • 8. Sun Plaza, Calea Văcărești nr.395 - 2 centre cu 10 puncte de vaccinare;
  • 9. City Office, Piața Eroii Revoluției - 1 centru cu 4 puncte de vaccinare;
  • 10. Centrul Multifuncțional " Sf. Andrei " - 1 centru cu 4 puncte de vaccinare;
  • 11. Clubul Seniorilor "Mihai Eminescu" - 1 centru cu 6 puncte de vaccinare;
  • 12. Universitatea Politehnica București - 3 centre cu 16 puncte de vaccinare.

Prefectura preciza, "în mare parte", centrele de vaccinare sunt operaționalizate - 14 centre de vaccinare cu 73 de puncte de vaccinare - iar celelalte sunt "în fază avansată de amenajare", urmând a fi deschise etapizat, în funcție de cantitățile de vaccin alocate municipiului București și de cererile de vaccinare înregistrate prin intermediul platformei de programări pentru vaccinare.

Începând de miercuri, își vor începe activitatea 2 centre cu 10 puncte de vaccinare, amenajate în cadrul Complexului Expozițional Romexpo și centrul de vaccinare amenajat la Clubul Seniorilor Mihai Eminescu cu 5 puncte de vaccinare, Calea Plevnei, nr. 234, sector 6, mai preciza Prefectura.