Patzaichin acuză ”atacuri violente” și se retrage din grupul consultativ făcut de USR-PLUS pentru stabilirea guvernatorului Deltei Dunării

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 17 ianuarie 2021, 22:44 Actualitate | Esenţial


Ivan Patzaichin, decorat de Klaus Iohannis
Foto: Facebook - Klaus Iohannis
Canoistul olimpic Ivan Patzaichin, care fusese cooptat de USR PLUS pentru a forma un grup consultativ pentru stabilirea viitorului guvernator al Deltei Dunării, a anunțat pe Facebook că se va retrage din acest proces, după ce a fost ”surprins de violența atacurilor” la adresa sa.

Ce a spus Ivan Patzaichin:

 • "Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violența atacurilor la adresa mea pe acest subiect.
 • Sunt mulți oameni de calitate în Tulcea, și sunt convins că vor găsi posibilitatea de a colabora și fără mine. Așa că mă voi retrage din această activitate.
 • Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei și la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu și mereu acest lucru, sau prin prezența mea să pun în pericol acest proces.
 • Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase și le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârșit".

Declarațiile lui Patzaichin vin după ce USR PLUS a anunțat pe 15 ianuarie iniţierea unui "proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)", responsabilitate care a revenit Alianţei după negocierile cu partenerii de coaliţie.

Conform unui comunicat al USR PLUS, citat de Agerpres, pentru începerea procesului de recrutare, cei doi copreşedinţi ai Alianţei i-au adresat lui Ivan Patzaichin invitaţia de a forma un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării, din care să facă parte asociaţii şi persoane "cu preocupări reale" în ceea ce priveşte destinul Deltei.

"Acest grup consultativ va avea rolul de a creiona mandatul viitorului guvernator, profilul profesional şi elementele de competenţă necesare pentru a asigura o bună guvernare a Deltei Dunării", a precizat sursa citată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


26700 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  nu se poate coane Ivan (Duminică, 17 ianuarie 2021, 23:07)

  ..13 [utilizator]

  tocmai matale care ai dat atat de tare din vasle sa te lasi dus de niste amarate de comentarii pe FB???

  Pai ce primeaza?
  FB sau interesul de a proteja si promova Delta Dunarii?

  Avem o zona asa de frumoasa ca nu se poate ca Ivan sa lase pe altii mai nestiutori si mai putin iubitori de apa sa faca din Delta Dunarii o adevarata Rezervatie Naturala asa cum a visat Ives Cousteau! Datorita acestuia avem acum Rezervatia Naturala DD si sa nu sa se poate forma o echipa pentru a desemna transparent un administrator????
 • +22 (22 voturi)    
  .... (Duminică, 17 ianuarie 2021, 23:07)

  Casalot [utilizator]

  Pacat. Patzaichin este un nativ si iubitor al Deltei. Este unul dintre oamenii care ar vrea doar sa vada acea zona dezvoltata si apreciata. Zic asta pentru ca stiu ca are si niste proprietati la Mila 23, din dragoste pentru Delta acolo si-a investit toti banii. Este un om care s-a nascut in si traieste pentru Delta.
 • +3 (15 voturi)    
  ! (Duminică, 17 ianuarie 2021, 23:30)

  tudorr [utilizator]

  Intra acusi si USR ul in malaxorul USL, in special PSD e pe cai mari in Delta!
 • -15 (19 voturi)    
  Vraja (Duminică, 17 ianuarie 2021, 23:43)

  Brezan [utilizator]

  Nu s-a inteles la bani, cu tot respectul pentru cariera sportiva insa mai usor, macane.

  Cine zice ca face asta fara interes material ori alt fel de beneficiu minte de ingheta Delta.
 • +15 (19 voturi)    
  "proces transparent şi consultativ" (Luni, 18 ianuarie 2021, 0:35)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Sau poate romanilor nu le plac procesele transparente si consultative, ci mai degraba dictatura si autoritarism mafiot in stil PSD.
  Asa ca normal cand vine cineva deschis, incep atacurile. Trebuie sa fie mereu un conspirationist care sa spuna "sigur are interes".
 • +23 (23 voturi)    
  problematica 1 (Luni, 18 ianuarie 2021, 1:38)

  xcristi [utilizator]

  Acum la Sulina și Crișan zac saci de gunoi menajer pe malul Dunării, în așteptarea unei șalupe care să îi transfere anevoios la Tulcea. În timpul sezonului situația este și mai grea. Întodeauna lipsa infrastructurii ține oamenii în sărăcie și de aici începe distrugerea mediului.


  Ardem salcia și cătina pentru că nu avem gaz la țeavă deși resursele sunt la 100 km în larg, ardem motorină și deversăm substanțe nocive în ape, spălăm cuiburile de păsări cu valurile motoarelor, încendiem sute de hectare de stuf cu păsări și reptile, pentru că nu înțelegem răul pe care îl facem și toate astea pentru că nu avem o legătură terestră ecologică/restricționată (mașini electrice sau tren ușor, electric) cu Tulcea și pentru că decidenții politici văd delta ca o floare care trebuie păstrată neprihănită. Veniți să vedeți poluarea sutelor de ambarcațiuni sau a vapoarelor care anual ard sute de tone de păcură prin rezervație.


  Acolo sunt oameni, sunt destine, sunt drame, sunt copii nevoiți să abandoneze școala, sunt cazuri de exploatare a copiilor prin muncă, sunt copii abandonați la bunici pentru că părinții pleacă la muncă, este o civilițație multientnică unică (lipoveni, ucrainieni, greci, români) pe cale de dispariție. Sulina este primul exemplu de colaborare economică la nivel european în perioada modernă pre UE, începând cu 1860. https://www.facebook.com/USRSulina/photos/a.361148401317938/728558107910297/ Zona centrală a deltei, Partizani – Sulina este declarată zonă de dezvoltare durabilă iar oamenii de acolo au dreptul la o șansă la o viață normală, nu să trăiască ca la grădina zoologică spre deliciul turiștilor. Se pot construi proiecte de infrastructură cu respectarea normelor de mediu. Ironia face ca Europa prin programul Grean Deal să pună la dispoziție fonduri pentru proiecte ecologice care vizează mobilitatea iar noi să nu putem beneficia din cauza mafiei politice (Consiliul Județean, ADI ITI).
 • +22 (22 voturi)    
  problematica 2 (Luni, 18 ianuarie 2021, 1:39)

  xcristi [utilizator]

  Necazul nostru este că reprezentăm doar 1-2% din electoratul județului. Așa se face că din miliardul de euro alocat deltei PENTRU RIDICAREA NIVELULUI DE TRAI în delta propriu-zisă nu au intrat decât vreo 40-50 de milioane. Este mai ușor de prăpădit banii la uscat decât în deltă, chiar dacă amărâții ăia beau apă salcie din fântănă sau fiertă, direct din Dunăre și își fac nevoile în fundul curții.


  Sulinenii și așa săraci și fără perspective, cu o emigrație de două ori mai drastică decât a oricărui oraș similar la uscat, continuă să plătească 30% în plus la alimente în comparație cu Tulcea, sunt nevoiți să își țină copiii la școală la Tulcea, mor în ambulanța fluvială sau în elicopterul care îi duce la spital, îndură pene de current de 3-4 zile iarna, rămân izolați complet chiar și 2 săptămâni, când sunt sloiuri.


  Oamenii deltei s-au trezit peste noapte fără voia lor într-un ghetou (rezervație) și au fost uitați acolo de stat timp de 30 de ani. Nu au speranță, nu au perspectivă, nu au alternative de a munci. Lipsa de educație și sărăcia extremă duce la barbarii (braconaj, pescuit cu dinamita și curentul electric, masacrul puilor de delfini prinși în plase, lipsa civismului etc). Plaja de la Sulina până la Sf. Gheorghe (35 de km) este infestată cu plastic adus de pe mare. ARBDD nu este capabilă să mobilizeze resurse pentru curățenie regulată.


  Cine crede că se poate proteja mediul ținând oamenii în sărăcie se înșală. Îmi doresc ca USRPLUS, partidul meu să conceapă un caiet de sarcini pentru viitorul guvernator și să intervieveze candidații corespunzător. Problemele sunt urgente și grave. Drama Lacului Nuntași se poate petrece și în alte locuri.


  Este nevoie de viziune și competențe specifice: 1. mediu, 2. gestionarea oamenilor. Cu orice numire există capcana de a pierde omul în anturajul politic, acolo unde galbenii sclipesc mai puternic decât etica și respectul pentru natură. Nu trebuie să fie o persoană din partea locului.
  • 0 (2 voturi)    
   cine să audă? (Luni, 18 ianuarie 2021, 17:50)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui xcristi

   Cine crede că se poate proteja mediul ținând oamenii în sărăcie se înșală...corect, bine zis
 • +19 (21 voturi)    
  porblematica 3 (Luni, 18 ianuarie 2021, 1:41)

  xcristi [utilizator]

  Nu uitați că delta este jefuită fix de oamenii locului care cară peștele direct la ministerul de Interne și în alte părți. Există un circuit bine bătătorit iar sistemul va reacționa la orice schimbare.


  ARBDD este în prezent o instituție putredă unde se angajează pilele. Nu este loc la umbra sextuagenarilor afiliați politici. Nu este loc competiție sau de competență. De exemplu la examenele lor se copiază. Posibilele cazuri de braconaj la telefonul dedicat nu beneficiază de confidențialitate (mi s-a întamplat mie și a durat un an până când am primit un raspuns oficial de la ARBDD la presiunea unui funcționar de la Min. Mediului, eu speram să fie scuze dar culmea s-au acoperit unii pe alții scoțându-mă pe mine nebun). Anual sunt arse sute de hectare de stuf iar ARBDD se limitează la acțiuni educative pe Facebook, în vreme ce întreține o armată de oameni denumiți “inspectori”. Plaja Sulina este blocată de 11 ani într-un litigiu absurd în care un fost primar a pretins-o iar ARBDD nu a dat-o. În realitate există legislație clară pentru delimitare, dar ARBDD nu se sinchisește să închidă litigiul, să facă partajul și să dea orașului o gură de oxigen. Așa se face că Sulina pierde anual banii de la operatorii economici veșnic-temporari care cotizează la ARBDD și eventual la PSD.


  Dacă adăugăm faptul că Zona Liberă Sulina prin camarila Consiliuli Județean, blochează la rândul ei 200 de hectare ale orașului pe motiv că e regie autonomă care gestionează traficul de marfă, în condițiile în care de 30 de ani niciun vapor nu descarcă la Sulina, avem tabloul clar al dezastrului unui oraș cândva înfloritor, din cauza politicienilor. Problemele orașului Sulina sunt dezbătute aici https://www.facebook.com/USRSulina/videos/330825987980185 Multe dintre ele au rezolvarea în profesionalismul guvernatorului.


  Atenție mare la comisiile politice sau cele cu iz politic și înțelegeri subterane. Ne doare! Noul guvernator va trebui să fie un zmeu pent
 • 0 (6 voturi)    
  cine oare ... (Luni, 18 ianuarie 2021, 9:56)

  muscha mbanana [utilizator]

  cine l-a injurat de mama , cum ca ar vrea sa puna omul lui , nu pe al usr-plus !
 • -1 (3 voturi)    
  Nu va mai saturati (Luni, 18 ianuarie 2021, 13:40)

  VOX. [utilizator]

  De parca ati trai cateva mii de ani.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by