Peste 100 de persoane au participat, duminică, la un protest desfăşurat în faţa sediului Prefecturii Galaţi, arătându-şi nemulţumirea faţă de majorarea cu 55% a impozitului auto datorat pe 2020 de proprietarii de autovehicule sub 12 tone.

Protestul a fost organizat pe Facebook de Rezistenţa Civică Galaţi. Protestatarii au huiduit, au scandat minute în şir "Hoţii, Hoţii!" şi au cerut demisia primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, scrie Agerpres. Manifestanţii au blocat traficul rutier de pe strada Domnească, în faţa Prefecturii Galaţi, abandonând trei autovehicule pe carosabil.

După mai multe minute în care niciun autovehicul nu a mai putut circula, la intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor, protestatarii şi-au luat maşinile lăsate pe carosabil, astfel încât a putut fi reluat traficul rutier, dar doar pentru mijloacele de transport în comun.

Poliţiştii au decis să restricţioneze, pe perioada protestului, traficul auto al autovehiculelor personale.

După ora 15,30, manifestanţii au plecat în marş, pe strada Domnească, până la locuinţa primarului, unde au scandat "Demisia!", după care mulţimea s-a dispersat.

Gălăţenii au protestat faţă de majorarea taxei auto şi luni, 11 ianuarie, în prima zi de încasare a taxelor şi impozitelor locale.

Administraţia publică locală a justificat majorarea taxei auto prin faptul că gălăţenii ar putea fi astfel încurajaţi să renunţe la maşinile clasice, poluante, călătorind cu mijloacele de transport public sau cumpărându-şi autovehicule ecologice, în condiţiile în care Consiliul Local (CL) Galaţi a decis o reducere de 95% la impozitul pentru maşinile hibride şi impozit zero pentru autovehiculele electrice.

''Impozitul auto a fost majorat la sfârşitul anului trecut ca urmare a unei hotărâri a CL Galaţi, hotărâre care a avut în vedere încurajarea utilizării transportului nepoluant'', declara, luni, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Petrica Paţilea.