Pavel Zelensky, membru al echipei lui Aleksei Navalnîi de la organizația anticorupție din Kremlin a fost arestat prevenitv până la data de 28 februarie, sub acuzația de extremism promovat în spațiul online, a transmis instanța judecătorească într-o declarație de presă citată de Reuters.

Alexei NavalnîiFoto: AFP / Profimedia Images

Reținerea sa are loc cu o zi înainte de plănuita reîntoarcere în țară a liderului opoziției Aleksei Navalnîi. Acesta a fost până acum în Germania, fiind internat într-un spital după otrăvirea sa înt-un oraș din Siberia.

Zelensky este cameramanul organizației anticorupție coordonate de Navalnîi, organizație specializată în publicarea unor investigații de impact despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali ruși.

Bărbatul a fost arestat preventiv vineri, potrivit organizației pentru drepturile omului Agora, cu sediul la Moscova.

Zelensky este acuzat de extremism din cauza unui tweet pe care l-a publicat în luna octombrie a anului trecut, potrivit avocaților săi. Tweet-ul conținea o fotografie a jurnalistei Irina Slavina care a murit după ce și-a dat foc în fața Ministerului de Interne după ce poliția i-a percheziționat apartamentul.

Postarea cameramanului exprima furia față de guvernul de la Moscova și îndemna la proteste de stradă.

Săptămâna trecută Navalnîi a anunțat că intenționează să se întoarcă în Rusia pe 17 ianuarie.

De altfel, el și-a luat rămas bun de la nemți, într-o postare pe Instagram în care le mulțumește tuturor, inclusiv cancelarului Angela Merkel, comentând că multe mituri despre răceala nemților sunt lipsite de fundament.

Navalnîi a mai spus că a încercat chiar să învețe ”limba filosofilor și a poeților”, însă fără succes, așa încât se va limita la google translate.

Navalnîi a mai sugerat că intenționează să continue lupta sa politică împotriva președintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că a ordonat otrăvirea sa cu Novichok.