Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită și a dispus sechestru asigurător pe bunurile imobile ale acestuia, în cuantum de 800.000 de dolari (3.204.640 lei). Asta după ce Tăriceanu a spus vineri la audierea în calitate de suspect în dosarul în care este anchetat de mită că demersul procurorilor pornește de la ”premise false”.

Călin Popescu TăriceanuFoto: Profimedia Images / Icv / Alamy

UPDATE 16.15: DNA a anunțat oficial vineri că a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Călin Popescu Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României.

”În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei”, arată comunicatul DNA.

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat vineri de procurorii DNA în calitate de suspect în dosarul în care este anchetat pentru mită. Acesta a susținut că a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului, adăugând că demersul procurorilor pornește de la ”premise false”.

”M-am prezentat astăzi, mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru obtinerea unor foloase, indirect, de mită. Tot acest dosar pleacă de la premise false, eronate și aberante - că în perioada în care am condus Guvernul s-au emis HG pentru a favoriza anumite companii. Premierul nu dă așa din pixul lui HG (...) Totul e pe o bază falsă, am cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului și voi urma procedurile stabilite în cadrul procesului”, a declarat Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat miercuri începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită.

DNA a cerut luni procurorului general sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru încuviințarea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu.

El este acuzat că în perioada 2007-2008, când era premier, ar fi primit de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță.

În schimb, Tăriceanu și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Pentru același dosar, DNA a trimis Senatului încă din noiembrie 2018 o cerere de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu, care la acel moment era senator. După nenumărate tergiversări, în iunie 2019 Senatul a respins solicitarea DNA. Procurorii spun acum că au fost administrate probe suplimentare și au rezultat elemente de noutate în acestă anchetă.

Conform unor surse judiciare, compania de la care Tăriceanu ar fi primit mită este Fujitsu Siemens Computers, de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României. Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.