Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat în mai multe dosare penale și încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, a fost trimis în judecată de DNA, într-un nou dosar. El este acuzat că ar fi facturat de patru ori mai mult lucrările de modernizare pentru Herghelia Mangalia, prejudiciul fiind estimat la peste 5,5 milioane de lei.

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

DNA a anunțat vineri că Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.

Procurorii spun că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, Nicușor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.

Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către Constantinescu. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.

În ambele situații, Nicușor Constantinescu ar fi făcut toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța, spun procurorii DNA.

Prejudiciul total creat astfel se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal, arată DNA. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

În acest dosar, Nicuşor Constantinescu a fost audiat la DNA Constanța, în 16 decembrie. El a susținut atunci că acest dosar "a fost făcut de Poliţia Politică DNA – SRI". “E aceeaşi Poliţie Politică SRI-DNA din 2009-2020. Dosarul e 176. Apare raportul CSM cu Poliţia Politică de la Constanţa în care ţintă sunt eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Mazăre, iar executanţii sunt dânşii, procurorii DNA şi ofiţerii SRI", a acuzat fostul baron PSD.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în februarie 2019 el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.