Doar două centre de vaccinare împotriva COVID-19 vor funcţiona la Timişoara, în prima zi a celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, în care sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii-cheie. Unul dintre centre va fi la un mall din oraş, iar cel de-al doilea la Spitalul CFR. Vaccinarea va începe luni.

  • "Lucrăm împreună cu Prefectura şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică pentru deschiderea, în cel mai scurt timp, a tuturor centrelor de vaccinare. Primăria Timişoara a pus la dispoziţie, şi cu ajutorul unor companii private, 17 spaţii destinate vaccinării, care reprezintă 11 centre de vaccinare întrucât mai multe spaţii se află în aceeaşi locaţie.
  • Deocamdată, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) ne-a solicitat alocarea a 2 centre pentru vaccinare. Continuăm amenajarea celorlalte şi le punem la dispoziţie etapizat, pe măsură ce ni se cere”, a transmis primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, joi seara, într-un comunicat de presă citat de News.ro.

Cele două centre vor funcţiona la Iulius Town - un mall din Timişoara şi la Spitalul CFR. La Iulius Town vaccinarea va fi realizată de echipe mixte de cadre medicale de la Spitalele Municipal şi "Louis Ţurcanu", ambele din subordinea Primăriei.

Vaccinarea în cele două centre va începe luni. Înscrierea se face pe platforma naţională https://vaccinare-covid.gov.ro/ începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.

Primăria Timişoara a anunţat că în municipiu vor fi funcţionale 17 centre de vaccinare - unele vor fi în clădiri private, altele în clădiri care aparţin de primărie. Astfel, nouă centre de vaccinare vor fi organizate în sediile mai multor companii: Medlife (1 centru), Genki Medical Center (1 centru), Iulius Mall (1 centru), Vox Tehnology Park (2 centre), ISHO (2 centre), Continental Automotive România (2 centre). Celelalte spaţii identificate aflate în proprietatea Primăriei Timişoara, au fost planificate la: Incuboxx (3), Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş (2), Clădirea STPT (2), Muzeul de Transport Public (1).

Adoptarea Ordonanței de Urgență care vizează înființarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și sursa de finanțare a acestora a fost amânată pentru vineri, deși OUG urma, inițial, să fie adoptată în ședința de Guvern de miercuri.

Marți, la o zi după ce președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, s-a declarat nemulțumit de ordonanța care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, fără ca documentul să prevadă și sursa de bani, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, vorbea și el despre problemele pe care le are primăria privind amenajarea centrelor de vaccinare. "Încă așteptăm această ordonanță de urgență unde să fie clarificată sursa de finanțare, unde să fie niște plafoane, pentru că, din păcate, există o prea mare neclaritate care ne îngreunează să finalizăm aceste centre", spunea Fritz, precizând că cea mai mare problemă este legată de lipsa de personal la centrele de vaccinare.

Premierul Florin Cîţu spunea miercuri că speră ca ordonanţa de urgenţă privind finanţarea centrelor de vaccinare și care a stârnit disensiuni între primarul Clujului Emil Boc și ministrul sănătății Vlad Voiculescu să fie finalizată până vineri, când va avea loc o nouă ședință de Guvern.

Premierul afirma că trebuie clarificat mecanismul de plată și stabilite criterii clare pentru alocarea finanțărilor. "Trebuie clarificat mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcţie, aşa cum am folosit şi până acum, prin Ministerul Sănătăţii, cu decontare de la bugetul de stat", spunea Cîțu.