Poliția Națională și Garda Civilă din Spania, într-o operațiune comună cu Poliția Română, au demontat la începutul săptămânii o organizație criminală presupusă a fi dedicată traficului de ființe umane în scopul exploatării forței de muncă în condiții extreme.

Un total de opt persoane, toate din aceeași familie, au fost arestate în orașul Sanlúcar la Mayor din Sevilla pentru că capturau oameni din România pentru a fi exploatati în activități agricole. Dintre cele zece persoane eliberate, există una cu vârsta sub 15 ani într-un stadiu avansat al sarcinii.

Victimele au venit în Spania sub promisiunea unei munci decente și a unor condiții de viață prospere, dar membrii grupului au profitat de vulnerabilitatea lor și au fost supuși unor condiții dure de muncă.

Originea anchetei datează din iunie anului trecut, când agenții au luat cunoștință de două plângeri depuse de două victime în orașele Villena (Alicante) și Coria del Rio (Sevilla). Deși plângerile păreau să nu aibă legătură cu marja spațială și temporală mare, cercetările au găsit legături precum modul de operare folosit pentru a atrage victimele, naționalitatea făptașilor, precum și coincidențe în locurile în care au fost ținute și exploatate la locul de muncă.

Din acel moment, agenți din ambele forțe de poliție și-au unit forțele pentru a coordona și investiga evenimentele, informațiile furnizate de Poliția Română prin Divizia de Cooperare Internațională au fost esențiale pentru succesul anchetei.