NASA va testa pe 17 ianuarie motoarele auxiliare ale celei mai puternice rachete construite vreodată, conform unui comunicat al agenţiei spaţiale americane, transmite luni Space.com.

Racheta SLSFoto: NASA

Acesta va fi primul test al motoarelor rachetei Space Launch System (SLS), mult-aşteptata (şi construită cu întârziere) rachetă pe care NASA doreşte să o folosească pentru zboruri spaţiale necomerciale cu echipaj uman, notează Agerpres.

Această rachetă se află în centrul programului spaţial Artemis, al NASA, program care, conform agenţiei spaţiale americane, îi va propulsa pe "prima femeie şi pe următorul bărbat" pe Lună.

În cadrul acestui prim test al motoarelor vor fi aprinse doar cele care funcţionează cu combustibil lichid, fără cele care funcţionează cu combustibil solid.

Cu o înălţime de 98 de metri, SLS este puţin mai mică decât racheta Saturn V (110 metri) ce a fost folosită pentru misiunile Apollo, care i-au dus pe astronauţii americani pe Lună în anii '60 şi '70.

Noua rachetă este însă substanţial mai puternică, generând cu 15% mai multă forţă de tracţiune în cadrul lansărilor şi ascensiunii spre spaţiul cosmic.

Racheta SLS va avea capacitatea de a transporta o încărcătură de peste 27 de tone spre Lună. Testul motoarelor cu combustibil lichid ale rachetei SLS va fi transmis pe canalul de YouTube al NASA.