Agenția pentru medicamente a UE a actualizat informațiile privind vaccinul Pfizer/BioNTech contra coronavirusului, noile informații precizând că fiecare fiolă conține șase doze de vaccin, potrivit site-ului oficial al Agenției.

VaccinareFoto: MApN

Pentru a extrage șase doze dintr-o singură fiolă este nevoie de siringi și/sau ace cu volume nefolosite reduse (low dead-volume).

Combinația siringă-ac cu volum irosit redus trebuie să aibă un volum irosit total mai mic de 35 de microlitri. Dacă sunt folosite seringi și ace standard, s-ar putea să nu fie destul vaccin pentru a extrage a șasea doză dintr-o fiolă”, spune Agenția Europeană pentru Medicamente.

Potrivit recomandărilor, dacă în fiolă rămâne mai puțin de o doză întreagă (0,3 mililitri), personalul sanitar trebuie să o arunce.

”Nu trebuie adunat lichid din mai multe fiole pentru a face o doză întreagă, iar orice vaccin nefolosit trebuie aruncat după diluare”, potrivit sursei citate.

Cum arată o seringă cu puțin volum irosit (stânga) și una cu volum mare irosit:

O sursă Reuters declarase de miercuri că Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea aproba în scurt timp un amendament la avizul său pentru vaccinul anti-Covid Pfizer-BioNTech care să permită extragerea a șase doze dintr-o fiolă în loc de cinci.

”Persoanele responsabile din statele membre ar trebui să comande aceste seringi speciale (Low Dead Space Syringes) acum”, a spus parlamentarul european Peter Liese, adăugând că acestea sunt larg disponibile și ar putea costa 0,09 euro fiecare.

Această schimbare în dozajul recomandat ar putea permite o creștere de 20% a dozelor disponibile în conformitate cu contractul actual cu Pfizer.

Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la o înțelegere cu Pfizer pentru alte 300 de milioane de doze (în condiții de 5 doze per fiolă), până la un total de 600 de milioane de doze.