Directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, Bogdan Grecu, este urmărit penal în dosarul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Grecu este acuzat de procurori că i-ar fi dat mită lui Alexe 22 de tone de tablă. El conduce combinatul siderurgic din Galați din mai 2018.

Directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, Bogdan GrecuFoto: Liberty Galati

Bogdan Grecu este urmărit penal pentru dare de mită și delapidare.

Conform site-ului combinatului siderurgic din Galați, Bogdan Grecu este directorul general al grupului de unități LIBERTY Galați – LIBERTY Skopje (Republica Macedonia de Nord). El coordonează toate operațiunile celor două unități.

Potrivit sursei citate, întreaga carieră a lui Grecu s-a desfășurat la Combinatul Siderurgic Galați. Între anii 2001 – 2006 a deținut diferite poziții în cadrul echipei de Audit Intern, iar în 2008 a fost numit la conducerea acesteia. El a coordonat apoi hub-ul de Audit Intern (Europa de Sud Est, Balcani, Ucraina) al ArcelorMittal și a condus activitățile zonale de cumpărări. În 2012 a fost numit membru în Comitetul de Conducere și Director Lanț Furnizor, ulterior Supply and Demand. Din mai 2018 a fost numit director general al Combinatului Siderurgic și președinte al Comitetului de Conducere.

DNA a anunțat joi că fostul ministru liberal al Mediului Costel Alexe este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la delapidare, alături de "o persoană cu funcţie de conducere într-o societate din siderurgie", în dosarul în care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii.

Acuzațiile DNA:

  • În perioada martie-aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
  • Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
  • Produsele, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
  • Valoarea produselor primite mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
  • Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
  • Costel Alexe a fost la DNA, joi, pentru a fi anunțat că a început urmărirea penală împotriva sa. "Nu am luat niciodată foloase necuvenite cu încălcarea legii", a spus Alexe. De altfel, el a susținut acest lucru și în prima și singura reacție pe care a avut-o, luni, după ce DNA a cerut încuviințarea urmăririi sale penale. El a mai susținut că este nevinovat și că își dorește "finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar".

Costel Alexe a fost deputat PNL timp de două mandate, în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020. El a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor din 4 noiembrie 2019 până în 5 noiembrie 2020. La alegerile locale din 27 septembrie, el a candidat și a fost ales președinte al Consiliului Județean Iași.