Rusia, implicată chiar recent într-un nou scandal privind otrăvirea celui mai vocal opozant al regimului Putin, reacționează față de evenimentele de la Washington susținând că este o chestiune de politică internă, dar lansându-se în ”analize” la adresa ”sistemului electoral american arhaic” și a presei care este ”unealtă politică”. Observațiile aparțin purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

”La insistențele presei, repet ceea ce am mai spus. Evenimentele din Washington sunt probleme interne ale SUA. În același timp, reiterăm faptul că sistemul electoral american este arhaic, nu întrunește standardele democratice moderne, creând multiple ocazii pentru încălcarea (regulilor n.red), în timp ce presa americană a devenit o unealtă în lupta politică. Aceasta este în marea parte cauza divizării societății pe care o observăm acum în SUA. Dorim poporului prieten american să depășească acest moment dramatic al istoriei sale cu demnitate”, a transmis, pe Facebook, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Anterior, potrivit Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe repostase pe Facebook un comentariu al unui jurnalist american care spune: „Statele Unite nu vor mai putea niciodată să pretindă în fața lumii că sunt un model de democrație.”

De asemenea, potrivit sursei citate, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a numit imaginile din Washington „ceva în genul Maidanului,” referindu-se la revolta populară din Ucraina, în iarna lui 2013 – 2014, care a dus la răsturnarea și fuga președintelui de atunci Viktor Ianukovici.