”Există câte un Trump peste tot, așa încât fiecare trebuie să își apere Capitoliul”, avertizează liderul PPE, Donald Tusk, făcând referire la una dintre cele mai negre zile pentru democrația americană ce s-a consumat miercuri când suporterii președintelui american în exercițiu au intrat și au vandalizat clădirea Congresului SUA.

Donald Trump si Donald TuskFoto: Pignatelli-Euc-Ropi / Zuma Press / Profimedia Images

Fostul premier al Poloniei, țară care s-a confruntat cu probleme legate de statul de drept din cauza guvernării partidului Lege și Justiție, a transmis acest avertisment pe twitter. ”Există câte un Trump peste tot, așa încât fiecare trebuie să își apere Capitoliul”, a scris el pe platforma menționată.

Congresul SUA a confirmat joi victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, după ce ședința a fost suspendată mai multe ore din cauza suporterilor lui Trump care au pătruns în Capitoliu, în vreme ce parlamentarii au fost evacuați. Patru persoane au murit și 14 polițiști au fost răniți în urma violențelor.

Ulterior deciziei Congresului de validare a victoriei lui Biden, Donald Trump, cel care și-a incitat fanii incovând așa-zise fraude electorale, fără niciun fel de dovezi, a transmis că va exista o tranziție ordonată către viitoarea administrație Biden.

Ultima etapă procedurală presupune ca Joe Biden să depună jurământul în cadrul unei ceremonii care a avea loc la 20 ianuarie.