România va avea noi ambasadori în Regatul Unit, în Federația Rusă și în Canada, propunerile fiind avizate favorabil de comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării ale celor două Camere ale Parlamentului. Este vorba despre Laura Daniela Popescu, Cristian Istrate și Bogdan Mănoiu. Și Dan Mihalache, fost ambasador la Londra și consilier al președintelui Klaus Iohannis, a primit aviz favorabil pentru postul de ambasador în Cipru.

Dan MihalacheFoto: londra.mae.ro

Cele patru comisii de specialitate din Parlament au acordat avizul favorabil, în unanimitate, pentru nouă ambasadori propuși, printre care și Mihalache, informează Senatul. Audierile s-au desfășurat în cadrul unei proceduri mixte, în format virtual și cu o prezență fizică restrânsă, la sediul Senatului.

Dan Mihalache a fost ambasador al României în Marea Britanie. Anterior a fost consilier al președintelui Klaus Iohannis și șef al Cancelariei Prezidențiale. În 2015 în spațiul public au apărut imagini cu Mihalache, care dormea în timpul unei întâlniri cu o delegație din Serbia, unde îl însoțea pe Iohannis.

Laura Daniela Popescu a fost consilier pe probleme de politică externă în cadrul Administrației Prezidențiale (2015-2017) și în prezent este șefa misiunii de la Londra, după plecarea lui Mihalache. Este expert MAE pe relații europene.

Noul ambasador la Moscova, Cristian Istrate, este expert specializat în domeniul securității, NATO și controlul armamentelor. Este din 2013 reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena. A fost ambasador la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013).

Lista completă a candidaților avizați pentru postul de ambasador:

  • Nineta Bărbulescu, desemnată pentru Malaezia, Brunei Darussalam;
  • Dan Adrian Bălănescu, desemnat pentru Republica Indonezia, Republica Democrată a Timorului de Est;
  • Dan Sorin Mihalache, desemnat pentru Republica Cipru;
  • Brândușa Ioana Predescu, desemnată pentru Republica Bulgaria;
  • Laura Daniela Popescu, desemnată pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • Daniela Mariana Țane Sezonov, desemnată pentru India, Republica Maldivelor, Republica Populară Bangladesh, Republica Federală Democratică Nepal;
  • Cristian Istrate, desemnat pentru Federația Rusă;
  • Răzvan Rotundu, desemnat pentru Georgia
  • Bogdan Mănoiu, desemnat pentru Canada