Ministrul Justiției a făcut apel la procurori să se înscrie la concursul de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România, care vor lucra cu Laura Codruța Kovesi în cadrul noului Parchet European, asigurând magistrații că „100% nu sunt făcute jocurile”.

Stelian IonFoto: Captura YouTube

Termenul pentru înscrierea la acest proces de selecție expiră în 7 ianuarie și până în prezent s-au înscris „mai puțin de cinci” procurori.

„S-au înscris destul de puțini” procurori, dar practica arată că de multe ori înscrierile „se fac în ultimele zile”, a precizat Stelian Ion, într-un interviu pentru HotNews.ro.

La concurs sunt scoase 15 posturi de procurori europeni delegați, alături de 5 posturi de rezervă, a continuat ministrul, care a făcut apel la procurorii care au vechimea necesară și care își doresc o astfel de carieră să se înscrie la concurs.

„100% nu sunt făcute jocurile. Dacă vreodată în trecut a existat această percepție, nu e cazul absolut deloc acum. Îi asigur de toată transparența, de buna credință și de faptul că vom fi obiectivi în această evaluare. Jocurile nu sunt făcute, chiar nu sunt făcute și vă spune persoana care va decide în final ce propuneri se vor face în urma consultărilor cu această comisie”, a mai spus el.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, persoanele interesate să ocupe o funcție de procuror european delegat în România își mai pot depune candidaturile până la data de 7 ianuarie 2021, inclusiv.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public.

Interviul va avea loc în perioada 25-28 ianuarie 2021, perioadă ce poate suferi modificări în funcție de numărul candidaților și de modalitatea de desfășurare a interviului.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională.

La finalizarea interviurilor, Comisia de selecție va selecta candidații pentru ocuparea celor 15 posturi de procurori europeni delegați, precum și 5 propuneri de rezervă. Data începerii activității în calitate de procuror european delegat în România va fi stabilită urmare procedurilor specifice în cadrul EPPO.