Bucurestenii vor putea inchiria parcarile de resedinta doar pe timpul noptii, intre orele 18 - 8, in restul zilei acestea urmand a fi folosite in mod gratuit, potrivit unei propuneri de hotarare a Primariei Municipiului Bucuresti. Totodata, acestea vor trece din administrarea primariilor de sector in cea a Primariei Generale.

Potrivit viceprimarului Grigore Ioan Popa, in timpul zilei, cand persoanele care au inchiriat o parcare de resedinta sunt la serviciu, aceste spatii vor putea fi folosite de alte persoane.

"Aceasta va duce la o gestionare unitara a parcarilor si astfel putem face si informari cu privire la locurile libere", a declarat Grigore Ioan Popa pentru HotNews.ro.

Viceprimarul Capitalei a mai spus ca proiectul nu aduce leziune principiului descentralizarii centrale, deoarece dezvoltarea unitara a orasului trebuie sa fie administrate de o singura autoritate.

Pana in prezent, locurile de parcare se inchiriau de la Agentia Domeniului Public a sectorului de resedinta, taxa anuala ridicandu-se la circa 100 de lei.

Numarul total al locurilor de parcare de resedinta din Capitala este aproximativ 65.000. Cele mai multe locuri sunt in sectoarele 6 si 3 - 17.000, respectiv 16.684, iar cele mai putine in sectorul 1, unde doar 4.050 de autoturisme au un loc de parcare. In sectorul 2 sunt 6.800 de locuri de parcare, invreme ce in sectorul 4 si 5 sunt 8.600, respectiv 7.170 de locuri de parcare de resedinta.

In Bucuresti sunt inmatriculate in prezent peste 1.200.000 de masini.